Till senaste kommentaren

Hur länge håller varor i frysen?

Hur länge håller sig fisk, kött, grönsaker, svamp och bär i frysen?
Blir maten farlig att äta när den legat i frysen under ett par år?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det korta svaret är att maten inte blir skadlig att äta även om den förvaras många år i frysen, däremot kan både smaken och konsistensen försämras.

  Inte skadlig för hälsan
  Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.

  Försämring av kvaliteten vid lång tids förvaring
  Hållbarheten begränsas dock av olika kvalitetsmässiga försämringar. Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker.

  Täta förpackningar är bäst
  Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring. Om grönsakerna, bären och brödet förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.

  Här kan du läsa på vår webb om förvaring av mat.
  Livsmedelsverket
 • Om min frys har legat på -8 grader ett par veckor, är nötköttet fortfarande ok att äta?
  Inger
 • Hej,
  tack för frågan.

  Ja, det är ok att äta ändå. I minusgrader kan inte mikroorganismer växa så köttet blir inte hälsofarligt. Däremot kan smak och konsistens försämras lite snabbare.

  Välkommen igen!
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.