Till senaste kommentaren

Hur länge håller varor i frysen?

Hur länge håller sig fisk, kött, grönsaker, svamp och bär i frysen?
Blir maten farlig att äta när den legat i frysen under ett par år?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Det korta svaret är att maten inte blir skadlig att äta även om den förvaras många år i frysen, däremot kan både smaken och konsistensen försämras.

  Inte skadlig för hälsan
  Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.

  Försämring av kvaliteten vid lång tids förvaring
  Hållbarheten begränsas dock av olika kvalitetsmässiga försämringar. Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker. När man känner tydligt att maten härsknat är det allra bästa att inte äta den.

  Täta förpackningar är bäst
  Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring. Om grönsakerna, bären och brödet förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.

  Här kan du läsa på vår webb om förvaring av mat.
  Livsmedelsverket
 • Om min frys har legat på -8 grader ett par veckor, är nötköttet fortfarande ok att äta?
  Inger
 • Hej,
  tack för frågan.

  Ja, det är ok att äta ändå. I minusgrader kan inte mikroorganismer växa så köttet blir inte hälsofarligt. Däremot kan smak och konsistens försämras lite snabbare.

  Välkommen igen!
  Ingela
 • På vissa ställen står det att osockrade jordgubbar håller sig i frysen i 6 mån, andra påstår 12 mån, och tidigare har det sagts här ovan "teoretiskt hur länge som helst". Så vad gäller EGENTLIGEN? Är våra två år gamla jordgubbar ok att äta efter upptining då de har förvarats i en inte helt hermetiskt tillsluten burk?
  Joakim.
 • Hej Joakim,
  tack för frågan.

  Bären smakar bäst om man tar dem ur frysen inom cirka ett halvår eller år, men de blir inte skadliga att äta även om de ligger i frysen mycket längre. Det är smaken som försämras, men det går bra att äta bären ändå.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej,
  Gäller om kött och minus 8 grader i frysen även för fisk, skaldjur och kyckling, dvs att mikroorganismer inte blir hälsofarligt? Min frys har pendlat mellan -6 och -10 i några veckor.
  Stephanos
 • Hej Stephanos,
  tack för frågan.

  Mikroorganismer kan inte föröka sig i temperaturer under 0 grader, så ja det gäller även de produkter du frågar om.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej. Köttfärs från älg där det inte är nästan något fett hur länge är det hållbart i frysen? Det är inslaget i plast och papper.Hittade köttfärs från 2017 går det äta?// Ann
  Ann-Kathrin
 • Hej Ann-Kathrin,
  tack för din fråga.

  Om köttfärsen smakar bra så kan du äta den. Inga mikroorganismer kan växa i frysen, men däremot kan fettet härskna. Om man känner att det smakar härsket så kanske man inte vill äta det, men det är inte någon hälsofara att någon gäng äta härsket kött.

  Magra produkter kan hålla sig flera år i frysen och ändå smaka bra.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!

  Listeria monocytogenes kan väl växa i frysen på diverse matvaror?

  Hannah
  Hannah
 • Hej Hannah,
  tack för frågan.

  Det sker ingen tillväxt av listeria eller andra bakterier i frysen. Tillväxten avstannar vid minusgrader.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej! Kan man äta valnötsbröd som varit fryst i 5 år, eller har valnötterna härsknat då? Är det isåfall farligt att äta det?

  Mvh
  Karin
 • Hej
  Du kan absolut prova att äta valnötsbrödet även om det har gått 5 år. Det som kan ha hänt är att brödet är rätt torrt och att valnötterna har härsknat men det är inte farligt.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej,
  Kan man äta frys bladspenat som har varit i frysen och utgångsdatumet har passerat i ett år?
  Lida
 • Hej Lida,
  ja, det går bra att äta den.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Kan jag äta frysta räkor som legat i min frys över 1 år? Eller kan jag bli sjuk då?
  Rosis
 • Hej och tack för frågan.
  Det går bra att äta räkor som legat mer än ett år i frysen. Man blir inte sjuk av dem eftersom mikroorganismer inte kan växa i minusgrader. Däremot kan de bli lite torra och sega efter hand.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.