Till senaste kommentaren

Hur länge håller varor i frysen?

Hur länge håller sig fisk, kött, grönsaker, svamp och bär i frysen?
Blir maten farlig att äta när den legat i frysen under ett par år?
Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej!

  Det korta svaret är att maten inte blir skadlig att äta även om den förvaras många år i frysen, däremot kan både smaken och konsistensen försämras.

  Inte skadlig för hälsan
  Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. När maten fryser rör sig molekyler långsamt, vilket leder till att mikroorganismer inte orkar föröka sig. Rent teoretiskt kan man förvara maten hur länge som helst i frysen utan att den blir farligt att äta. Det gäller även för livsmedel som är tillagade.

  Försämring av kvaliteten vid lång tids förvaring
  Hållbarheten begränsas dock av olika kvalitetsmässiga försämringar. Generellt håller mat med lite fett längre än mat med mycket fett. Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker. När man känner tydligt att maten härsknat är det allra bästa att inte äta den.

  Täta förpackningar är bäst
  Bär, grönsaker och bröd kan bli torrt samt få sämre färg och konsistens vid en lång frysförvaring. Om grönsakerna, bären och brödet förpackas i täta påsar eller förpackningar innan de fryses in så håller de längre.

  Här kan du läsa på vår webb om förvaring av mat.
  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Om min frys har legat på -8 grader ett par veckor, är nötköttet fortfarande ok att äta?
 • Hej,
  tack för frågan.

  Ja, det är ok att äta ändå. I minusgrader kan inte mikroorganismer växa så köttet blir inte hälsofarligt. Däremot kan smak och konsistens försämras lite snabbare.

  Välkommen igen!
 • Hej,
  Gäller om kött och minus 8 grader i frysen även för fisk, skaldjur och kyckling, dvs att mikroorganismer inte blir hälsofarligt? Min frys har pendlat mellan -6 och -10 i några veckor.
  Stephanos
 • Hej Stephanos,
  tack för frågan.

  Mikroorganismer kan inte föröka sig i temperaturer under 0 grader, så ja det gäller även de produkter du frågar om.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!

  Listeria monocytogenes kan väl växa i frysen på diverse matvaror?

  Hannah
  Hannah
 • Hej Hannah,
  tack för frågan.

  Det sker ingen tillväxt av listeria eller andra bakterier i frysen. Tillväxten avstannar vid minusgrader.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej! Kan man äta valnötsbröd som varit fryst i 5 år, eller har valnötterna härsknat då? Är det isåfall farligt att äta det?

  Mvh
  Karin
 • Hej
  Du kan absolut prova att äta valnötsbrödet även om det har gått 5 år. Det som kan ha hänt är att brödet är rätt torrt och att valnötterna har härsknat men det är inte farligt.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Kan man äta fisk som varit vacumförpackad o legat i frysen runt 1,5 år?
  Martin
 • Hej
  Ja du kan prova att äta fisken även om den har legat i frysen 1,5 år. Vakuumförpackningen skyddar mot uttorkning i frysen. 

  Är det en mager fisk som till exempel torsk eller kolja är det allra troligast inga problem.

  Är det en fet fisk som till exempel lax kan det hända att fettet har härsknat, vilket kan märkas som en mer eller mindre frän bismak. Vad som är ok eller inte avgör du själv, men det är inte farligt.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej!
  Är det nån vits att ha lägre temperatur än -18 grader? Antar att det går åt mer energi men förlängs förvaringstiden eller kvaliteten på livsmedlet?
  En del frysskåp har idag digitala termostater som kan sättas på -20 och till och med ned till -25 grader.
  Ulla
 • Hej Ulla, tack för frågan!

  Ju kallare du har, desto längre håller maten rent kvalitetmässigt. Precis som du säger går det åt mer energi ju kallare man har. Minus 18 grader anses ge en tillräckligt god hållbarhet i förhållande till energiåtgång.

  Vänliga hälsningar
  Maja
 • Hej.
  Har en vakumförpackad stor gås som legat i frysen i ca 2 år. Kan vi ta upp och steka den? En gås har ju lite fett på sig.

  Mvh Birgit
  Birgit
 • Hej Birgit!

  Den kan fortfarande vara helt okej att äta, även om gås är en fetare fågel jämfört med kyckling. Det är inte hälsofarligt att äta av gåsen så du kan alltid prova och se om den fortfarande smakar bra. Det som kan hända är att fettet har härsknat.

  Vänliga hälsningar
  Maja
 • Hej,
  Jag köper alltid frysta oskalade räkor. När jag tinat och tillagat räkorna sparar jag räkskalen i en plastpåse som jag fryser in igen. När jag fått tillräcklig mängd skal, tinar jag räkrenset och gör fond eller buljong av det. Hur länge kan renset vara nedfruset, utan att påverka fonden och buljongen smakmässigt?
  Den färdiga fonden/buljongen fryser jag in igen. Hur länge klarar sig den färdiga fonden/buljongen? Utan att tappa egenskaper för dessa.

  Tomas
 • Hej och tack för frågan.

  Det här får man avgöra själv genom att lukta och smaka. Livsmedelsverket har inte gjort undersökningar på detta.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!
  Kan vi äta av vår oxfilé som legat i frysen 2 år och 8 månader?
  Vänligen Linda
  Linda
 • Hej Linda,

  Tack för din fråga!

  Mat som förvaras i frys (- 18 grader, eller kallare) blir inte hälsofarlig, eftersom mikroorganismer inte kan föröka sig i frystemperaturer. Men det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar. Det beror på att enzymatiska aktiviteter inte helt avtar i fryst tillstånd. Vissa enzymer är specialiserade på att bryta ner fettmolekyler i mindre beståndsdelar och när de gör det bildas oangenäma lukter och smaker. När man känner tydligt att maten härsknat är det allra bästa att inte äta den. Ni bestämmer vad som är acceptabelt för er.

  Återkom gärna om du har fler funderingar!

  Med vänlig hälsning
  Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.