Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får barn vara i köket på förskola och familjedaghem?

Hej!

Diskussionen om barn får vara med i tillagningsköket på en förskola eller ett familjedaghem har diskuterats länge.
Det senaste man hört att det är ok så länge som barnen styrs av samma hygienregler som kocken och att barnen naturligtvis är under uppsikt av vuxen.
Men det vi undrar är om det finns några skrivna regler kring det hela?

MVH/
Monika Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Monica,

  Det finns inga specifika regler i livsmedelslagstiftningen som gäller barn i kök.

  De hygienregler som finns gäller alla som vistas i livsmedelslokaler och hanterar livsmedel. Sjukdomsframkallande mikroorganismer kan ju kontaminera maten oavsett vilken roll en person har. Därför tar lagstiftningen sikte på själva risken, och inte i vilket syfte en person vistas i en livsmedelslokal.

  De regler som finns gällande personlig hygien säger i korthet att en ska bära hela, rena och vid behov skyddande kläder. Om man har en sjukdom, ett sår eller någon annan åkomma som kan innebära en risk för livsmedlen så ska man inte hantera livsmedel eller vistas i lokalerna.

  Lästips:
  Sveriges Kommuner och Landsting har gett ut en branschriktlinje - Handbok för säker mat i vård, skola och omsorg. Under avsnittet om personlig hygien berör de just detta.

  De generella regler kring hygien finner du i bilaga 2, kapitel 8, punkt 1 & 2 i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien.

  Vänligen,
  Paulina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.