Till senaste kommentaren

Märkning med "spår av" och "fri från"

Hej!

Kan man skriva "bakad utan mjöl" om man säljer egenbakade kakor etc. Trotts att de är bakade i en miljö som hanterar mjöl, eller bör man skriva att det kan finnas spår av gluten?

Undrar också om man bakar med laktosfri mjölk om man kan skriva att bakverken är laktosfria?

Mvh,
Samina (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  För färdigförpackade livsmedel så är det den obligatoriska ingrediensförteckningen som i första hand vägleder den allergiske eller överkänslige konsumenten. Många gånger finns inget skäl att dessutom tala om vad som inte ingår i en produkt.

  Den enda information man får göra om frånvaro av gluten i livsmedel är ”glutenfri”.

  ”Kan innehålla spår av”-märkning är en frivillig märkningsuppgift. Uppgiften får inte användas på ett sätt som kan vilseleda konsumenterna. För att undvika att konsumenterna blir vilseledda så har svenska livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln tagit fram branschriktlinjer för hur företag bör använda sig av och utforma ”kan innehålla spår av”-märkning. Se även informationen Kan innehålla spår av

  Om ett bakverk innehåller laktosfri mjölk och inga andra laktosinnehållande ingredienser, samt att hanteringen inte riskerar kontaminera med laktos så kan denna märkning vara möjlig.

  Här kan du läsa mer om Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel

  Om du vill diskutera märkningen och förutsättningarna i din verksamhet kan du vända dig till din kontrollmyndighet.

  Vänliga hälsningar,
  Ingrid
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.