Till senaste kommentaren

Äta rå fisk - färsk eller fryst?

Hej,

Jag har en fråga som jag inte sett något svar på än. Bör man undvika att äta nyfångad fisk rå tex. Harr eller Öring som är fångad i strömmande vatten i Norrland/Fjällen där man generelt kan dricka vattnet direkt ur älven utan några risker eftersom det är så rent?

Jag gillar ju sashimi men vill ju inte dra på mig några parasiter när man är ute och fiskar och har det trevligt :-)

Tack på förhand,

Kommentarer

 • Hej Joackim!

  Om man vill äta vildfångad fisk rå är vårt råd att man bör frysa den i 3 dygn på grund av risk för parasiter, det vill säga små maskar som kan finnas i fiskköttet. Vissa av dem kan göra oss magsjuka. Det kan finnas parasiter i fisk även från vattendrag/älvar i Norrland.

  Så här står det på vår sida om Fisk och skaldjur - råd:

  Frys vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i minus 18°C i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas.
  Christina L
  (Uppdaterad )
 • Hej,

  har köpt fryst kapkummelfilé från Sydafrika (certifierat fiske) kan jag tina fisken och göra en ceviche som ska ätas samma dag?
  tacksam för svar är.
  Ann-Sofie Palmer
  Ann-Sofie
 • Hej
  Tack för din fråga.
  Ja, det går bra att göra ceviche på kapkummefilé som har varit fryst.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R
 • Om torskfilen som jag stekte och la i frysen inte var genomstekt när vi åt den är det nån fara
  Karin
 • Hej, tack för frågan.

  Det går bra att äta den utan att riskera att få i sig parasiter, eftersom den förvaras i frysen. Efter tre dygn i frysen har eventuella parasiter dött.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!

  Kan jag köpa vilken fryst lax som helst i butik, tina upp och äta rå?
  Med vänliga hälsningar Maria
  Maria
 • Hej, tack för frågan.

  Ja, det går bra att köpa vilken som helst eftersom den säkerligen varit fryst mer än tre dygn.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej, vi har haft fisken fryst i mer än 3 dagar och åt den sedan rå. Vi orkade inte äta upp hela fisken så vi la tillbaka resten i kylen. Hur länge håller den sig där innan va bör slänga den?
  Joel Samuelsson
 • Hej
  Tack för frågan.
  Ni kan äta fisken så länge som den luktar och smakar som den ska. Fisk är bra på det sättet att den "talar om" när den inte längre är ok att äta. Det är främst bakterier som förstör fisken som växer på rå fisk. 

  Ju kallare ni har i ert kylskåpet desto längre kan ni förvara fisken. Livsmedelsverket rekommenderar 4 grader som en lämplig kyltemperatur.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R
 • Hej! Har precis köpt en rå laxfilé i bit från ICAs ”gott liv” tänkte göra sashimi på den men är osäker om jag bör frysa den först. Det står att den är odlad i Norge, läste att odlad lax skulle man kunna äta rå direkt utan att frysa? Men ville ändå försäkra mig.
  Tack på förhand!
  Ellie
 • Hej
  Tack för din fråga.
  Du behöver inte frysa odlad lax som du ska äta rå. Det beror på att odlad lax får kontrollerat foder och då är risken maskparasiter mycket låg.

  Med vänlig hälsning,
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.