Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Äta rå färsk fisk från strömmande vatten Norrland

Hej,

Jag har en fråga som jag inte sett något svar på än. Bör man undvika att äta nyfångad fisk rå tex. Harr eller Öring som är fångad i strömmande vatten i Norrland/Fjällen där man generelt kan dricka vattnet direkt ur älven utan några risker eftersom det är så rent?

Jag gillar ju sashimi men vill ju inte dra på mig några parasiter när man är ute och fiskar och har det trevligt :-)

Tack på förhand,
Joackim Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Joackim!

    Om man vill äta vildfångad fisk rå är vårt råd att man bör frysa den i 3 dygn på grund av risk för parasiter, det vill säga små maskar som kan finnas i fiskköttet. Vissa av dem kan göra oss magsjuka. Det kan finnas parasiter i fisk även från vattendrag/älvar i Norrland.

    Så här står det på vår sida om Fisk och skaldjur - råd:

    Frys vildfångad fisk som ska ätas rå, gravas, lättmarineras eller kallrökas i minus 18°C i tre dygn. Större hela fiskar kan behöva frysas ytterligare ett par dygn. Då dör eventuella parasiter som kan finnas i fisken. Odlad lax behöver däremot inte frysas.

    Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.