Är peppar en arom?

Hej!

Jag undrar om peppar och pepparliknande sorter till exempel vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar m.fl ingår i begreppet aromämnen eller inte.
När jag läser en innehållsdeklaration på livsmedel i dagligvaruhandeln vill jag veta om produkten innehåller peppar eller inte och ibland står det bara ”kryddor” eller ”aromer” och då är det inte lätt att veta om det innehåller peppar eller inte.


Christopher Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!
    Nej, kryddorna som sådana kan inte deklareras som aromämnen. De ger visserligen arom, men stämmer inte in på kriterierna för att få deklareras som aromämnen. Kryddorna kan användas som råvara att tillverka aromer av.

    I märkningen får aromer anges som bara "aromer". Innehåller aromen någon av allergenerna på EUs gemensamma allergenlista, ska allergenerna anges.

    Kryddor, som tillsammans ingår med mindre än 2 % i ett livsmedel, behöver inte anges en och en, utan får anges med kategorinamnet "kryddor" i ingrediensförteckningen. Dock måste kryddor som är allergener anges i märkningen, till exempel senapspulver eller selleripulver.
    Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.