Till senaste kommentaren

Är probiotika ett kosttillskott och får det heta probiotika?

Hej!

Jag undrar om probiotika är ett kosttillskott eller inte och om det regleras av Livsmedelsverkets regler? Förstår inte riktigt när jag söker på det.

Tack på förhand!
Anna

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga.

  Ordet probiotika är ett hälsopåstående
  Ordet probiotika får inte användas för livsmedel, inklusive kosttillskott. Ordet anses vara ett hälsopåstående och som hälsopåstående är det inte godkänt. Endast godkända hälsopåståenden får användas i informationen om livsmedel och i dagsläget finns inget godkänt hälsopåstående när det gäller ordet probiotika.
  Läs på vår webbplats om Bedömning från Livsmedelsverket: ”Probiotika” får inte användas som kategorinamn på kosttillskott

  Vad är kosttillskott?
  Kosttillskott är koncentrerade källor av näringsämnen eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk verkan som är tänkta att komplettera vanlig mat.
  En produkt kan säljas på olika sätt och kan vara ett kosttillskott, så länge det uppfyller definitionen för kosttillskott. Bland annat ska det tillhandahållas i små avdelade doser. Hur kosttillskott definieras, samt mer information hittar du på vår webbplats - Kosttillskott för företagare.

  Märkning av kosttillskott
  Utöver de generella märkningsreglerna för livsmedel ska kosttillskott märkas med ytterligare uppgifter. Vägledning finns på vår webbplats - Märkning av kosttillskott.

  Är det ett kosttillskott eller ett läkemedel?
  Ämnen som är läkemedelsklassade får inte säljas som kosttillskott. Vissa ämnen kan dessutom klassas som läkemedel i ett land men säljs som kosttillskott i ett annat.
  Om syftet är att bota, förebygga eller behandla sjukdom så kan mjölksyrabakterier vara läkemedel. Kontakta Läkemedelsverket för frågor om läkemedel.

  Vänliga hälsningar,
  Ulrika A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.