Aluminium vid matlagning
Hej! Stämmer det att det är farligt, eller i alla fall olämpligt, att använda aluminium vid matlagning?
Följ inlägget
10
följare
tack för din fråga.
Det stämmer bara delvis. Man bör vara försiktig med sura livsmedel i kontakt med aluminium. Livsmedelsverket har råd om hur man bör göra. Dem hittar du på vår sida om aluminium.
Återkom gärna om du har fler frågor om detta.
Är det alltså ofarligt att koka kaffe i en kaffepanna av aluminium - kaffe räknas inte som surt innehåll? Och att grilla mackor över eld i smörgåsjärn av aluminium är också det ofarligt?
tack för dina frågor.
Kaffe är inte något som vi lyfter fram som särskilt surt, det går därför bra att koka kaffe i aluminiumkärl. Även att grilla mackor i smörgåsjärn av aluminium går bra.
Vänliga hälsningar
Aluminiumform med teflonyta. Någon som helst risk att använda till sura livsmedel? Ska upphettas till 175 gr.
När det finns en teflonyta så kommer ju inte maten i kontakt med aluminium. Man bör följa de användningsråd som tillverkaren anger angående temperaturer, disk med mera.
Det är alltid tillverkarens ansvar att produkten är säker för konsumenten.
Vänliga hälsningar
Pizzaspaden kommer i kontakt med pizzan under väldigt kort tid, och dessutom är pizzadegen som den är i kontakt med inte ett surt livsmedel. Det går alltså bra att använda pizzaspeaden.
Vänliga hälsningar
Skrapas det inte aluminium från pizzaspaden på pizzasten i ugnen.
Blir det inga kvarstående aluminum på pizzastenen.
Det borde det inte göra och om det gör det så är det försvinnande lite.
Vänliga hälsningar
Mvh Britt-Marie
Mazariner med mera räknas inte som sura livsmedel så det går bra att använda dessa.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Jag skulle tro att rekommendationen om bakplåtspapper var för att det skulle bli lättare att lossa kakan från formen, inte för att undvika aluminium. Så den är säker att äta.
Vänliga hälsningar
Mvh Rebecka
Frågan är hur sur själva bröddegen blir. Surdegen i sig kan ju ha ett väldigt lågt pH men när du bakar så späder du ju ut den med mer mjöl och vätska så hela degen kanske inte blir så sur att det blir farligt. Men Livsmedelsverket har inga siffror på det så jag kan inte ge något exakt svar.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Bör man slänga den, eller kan man göra något för att få bort Al?
De recept jag sett på flädersaft innehåller citroner eller citronsyra, vilket gör den sur. Jag kan alltså inte rekommendera att dricka flädersaft som kokats och dragits i en aluminiumgryta, om inte grytan har en skyddande beläggning på insidan.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Om formen fått en missfärgning som inte går att diska bort så kan vi inte veta hur den reagerar med maten framöver. Om du känner till tillverkaren kan du kontakta dem och fråga.
Vänliga hälsningar
Tomatsåser är sura så vi kan inte rekommendera att tillaga dem i stekpannor av aluminium, om inte pannan har en skyddande beläggning. Tänk dock på att det finns många kastruller och stekpannor som har en kärna av aluminium, men där det är annat material i ytan som faktiskt kommer i kontakt med maten.
Vänliga hälsningar
Lasagne är en mer sammansatt rätt så den går bra att tillaga i engångsformarna och frysa in och värma som du beskriver.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Tack på förhand.
Om det bara är kärnan i kastrullen som är av aluminium kan det inte läcka ut. Råden gäller bara om aluminiumet är i direkt kontakt med maten utan annat lager eller beläggning.
Vänliga hälsningar
Ska koka dom mjuka utan tillsatser och sen lägga över i annat för uppmätning av socker osv.
(Kommer kokas ca 30min i grytan)
Anses då som farlig för oss att sedan äta detta?
Frukt som äpplen skulle jag inte rekommendera att koka i en aluminiumgryta utan skyddande beläggning. Det går dock inte att ange hur mycket som eventuellt kan lösas ut.
Vänliga hälsningar