Allergi mot ärta och märkning

Hej,
Jag undrar varför ärtprotein inte behöver anges med fet stil i ingrediensförteckningen? Ska de inte klassas som alla andra allergener? Min dotter har reagerat svårt (anafylaxi) två gånger på produkter med ärtprotein. Hon har en äkta allergi mot vissa baljväxter.

Utan en tydlig märkning på etiketten är det lätt att missa, vilket leder till svåra konsekvenser för de som har en sådan svår allergi som hon har.

Mvh
Katarina

Kommentarer

 • Hej Katarina!

  Beklagar att din dotter har drabbats av allergiska reaktioner.

  Livsmedelsverket har fått en del frågor från personer med allergi mot baljväxter/ärtor den senaste tiden utifrån den ökade användningen av baljväxter i olika produkter. Just ärtor, bönor, linser och bockhornsklöver räknas inte som en allergen som det finns särskilda märkningskrav för. Dock räknas jordnötter, soja och lupin som sådana allergener. Via denna sida om Allergimärkning kan du läsa mer om de allergener som det finns särskilda märkningskrav för.

  De allergen som listas i lagstiftningen är de som är de vanligaste orsakerna till allvarliga överkänslighetsreaktioner i Europa. Just nu pågår en översyn av den globala allergenlistan och en expertgrupp utsedd av FAO/WHO har gått igenom vilka livsmedel som är de vanligaste orsakerna till allvarliga reaktioner, här finner du deras förslag till allergenlista. Det finns även en så kallad "watch list" där bland annat ärtor och andra baljväxter, kiwi och insekter ingår.

  Livsmedelsverket har särskild allergeninformation om ärta till företag. Även branschen själva lyfter ärta som en allergen fara som bör förebyggas i detta dokument.

  Eftersom en viss andel av personer med allergi mot soja kan korsreagera mot en eller fler andra baljväxter bedömer Livsmedelsverket att produkter som innehåller exempelvis ärta inte kan märkas "sojafri". Läs mer om märkningen "fri från" här.

  Vänliga hälsningar
  Ylva
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.