Till senaste kommentaren

Allergi mot allt rött, hur ska man tänka?

Jag arbetar som kock i storkök, vi får ibland in beställningar på specialkost där det uppges allergi mot allt rött, är det möjligt att ha en sådan allergi? Jag tänker att det sträcker ju sig över väldigt olika livsmedelsgrupper, bär, tomat, paprika mm. Och hur ska man tänka när det gäller kidneybönor? Den kallas ju i folkmun för röd böna men är ju kanske lite med brunaktig i färgen. Då blir ju frågan plötsligt vad är rött för dig och vad är rött för mig? Finns det några direktiv i denna frågan?

Kommentarer

 • Hej!

  Oklarheter kring överkänslighet mot röda frukter, bär och grönsaker
  Det är väldigt svårt att hitta information i vetenskapligt litteratur om allergi eller annan överkänslighet mot tomat, jordgubbar, paprika och andra "röda" livsmedel. Vi skriver väldigt kortfattat om det på sidan om Allergi och annan överkänslighet mot frukt och grönsaker:

  "En del personer, framför allt barn, drabbas av överkänslighetsreaktioner mot vissa grönsaker, frukter och bär, som paprika, tomat, apelsin och jordgubbar. Oftast blir personen röd runt munnen. Vanligen är dessa reaktioner inte av allergisk art och det är inte säkert att man får samma reaktion nästa gång man äter livsmedlet. Vad dessa reaktioner egentligen beror på vet man inte."

  Räkna upp livsmedlen istället för att ange gruppnamn
  Vi rekommenderar att man ska specificera vad man inte tål (vilka frukter etc) istället för att använda ord som exempelvis "stenfrukter". När det gäller "rött" eller "röda frukter och grönsaker" är en sådan grupp inte alls definierad. I dokumentet "Nationella riktlinjer för måltider i skolan" anger Livsmedelsverket att ett läkarintyg kan visa om specialkosten är medicinskt befogad. Kanske går det att utläsa från läkarintyget vilka livsmedel som avses?

  Vänliga hälsningar
  Ylva
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.