Alginat och minibägare

Jag söker lite information på sidan om E-nummer om var man kan hitta alginat.
Vad menas med
* "Får användas utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs." - finns det alltså risker med ämnet?
* "Får inte användas till gelégodis i minibägare." - vad är en minibägare? Annat gelegodis är ok?


sophie Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!
    Av lagstiftningen om livsmedelstillsatser framgår att vissa förtjockningsmedel, bland annat pektin, inte får användas till gelékonfektyr i minibägare. I lagstiftningen definieras gelékonfektyr i minibägare som "gelékonfektyr av fast konsistens som ligger i halvhårda minibägare eller minikapslar och som är avsett att ätas i en enda tugga genom att man trycker på den halvhårda minibägare eller minikapsel som gelékonfektyren ligger i så att konfektyren skjuts in i munnen." (Tänk dig ett geléhallon modell mycket större.)
    Denna typ av gelégodis kan i kombination med produktens storlek, form och sättet man äter den på medföra en risk för kvävning, därför har man begränsat användningen av vissa förtjockningsmedel i denna typ av produkter.

    Du frågar även om "quantum satis", som används för att ange hur mycket av en tillsats som får användas. Enklast är om jag tar exemplet med karamellfärg. Ett företag ska göra en prinsesstårta och ska färga marsipanen rosa. Karamellfärgen får användas "utan mängdbegränsning till de flesta livsmedel, dock inte mer än vad som behövs". Företaget vill göra en rosa tårta, och använder därför bara några droppar. När marsipanen blivit rosa behöver företaget inte använda mer färgämne.
    Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.