Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Flexibla hygienregler
Det finns inga specifika regler i livsmedelslagstiftningen som gäller naglar. Det beror på att hygienreglerna är flexibla. Det är företagaren som är ansvarig för att det finns hygienregler för personalen. Dessa ska vara utformade så att livsmedlen inte blir dåliga.
Vilka hygienregler som finns på olika företag är helt beroende av vilka livsmedel som hanteras och hur de hanteras. Det går alltså inte generellt att säga om man får ha långa naglar eller inte.
Risker med långa naglar
Risken med långa naglar är att det lätt samlas smuts under dem och det är svårt att hålla rent. Långa naglar/lösnaglar kan också gå av och hamna i maten och maten betraktas då som oätlig. Lack kan lossna från naglarna och det är heller inget kunden vill ha i sin mat.
Plasthandskar eller inte?
Plasthandskar kan vara bra att ha men är inte bättre än rena händer.
Lästips: Lokaler, hantering och hygien (livsmedelsverket.se)
Vänligen,