Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Det stämmer att ägg har uppdaterats med nya värden avseende vitamin D.
Man har i studier sett att 25 (OH)-vitamin D3, som är en form av Vit D3, är mer aktiv och därför har vi valt att liksom flera andra databaser att ta med det i vår beräkning.
Vi har börjat och kommer framöver att använda följande beräkningsformeln för vitamin D:
Vitamin D = VitD2 + VitD3 + (25-OH-vitamin D3 x 5).
De referenser som varit till grund för vårt beslut är bland annat Dietary reference values for vitamin D EFSA Journal 2016;14(10):4547 och Cashman KD et al (2012): Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr.
Vi påbörjade arbetet med att implementera den nya beräkningen på våra livsmedel. Vi började med ägg och det är därför som de har fått ett nytt värde för totalhalten av vid D även om de analyserade formerna av vit D är oförändrade.
Värde före och efter ändrad beräkningsformel:
Ägg rått före: 1,43 mikrogram vitamin D/100 gram
Ägg rått efter: 3,7 mikrogram vitamin D/100 gram
Vänlig hälsning