Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det stämmer att ägg har uppdaterats med nya värden avseende vitamin D.
Man har i studier sett att 25 (OH)-vitamin D3, som är en form av Vit D3, är mer aktiv och därför har vi valt att liksom flera andra databaser att ta med det i vår beräkning.
Vi har börjat och kommer framöver att använda följande beräkningsformeln för vitamin D:
Vitamin D = VitD2 + VitD3 + (25-OH-vitamin D3 x 5).
De referenser som varit till grund för vårt beslut är bland annat Dietary reference values for vitamin D EFSA Journal 2016;14(10):4547 och Cashman KD et al (2012): Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr.
Vi påbörjade arbetet med att implementera den nya beräkningen på våra livsmedel. Vi började med ägg och det är därför som de har fått ett nytt värde för totalhalten av vid D även om de analyserade formerna av vit D är oförändrade.
Värde före och efter ändrad beräkningsformel:
Ägg rått före: 1,43 mikrogram vitamin D/100 gram
Ägg rått efter: 3,7 mikrogram vitamin D/100 gram
Vänlig hälsning