Till senaste kommentaren

Ägg - näringsvärde uppdaterat?

Stämmer det att ni nyligen uppdaterat näringsvärdet för ägg, dvs att det innehåller mer D-vitamin än förut? Hur mycket är värdena isåfall förändrade?

Kommentarer

  • Hej Åsa och tack för din fråga.

    Det stämmer att ägg har uppdaterats med nya värden avseende vitamin D.
    Man har i studier sett att 25 (OH)-vitamin D3, som är en form av Vit D3, är mer aktiv och därför har vi valt att liksom flera andra databaser att ta med det i vår beräkning.

    Vi har börjat och kommer framöver att använda följande beräkningsformeln för vitamin D:
    Vitamin D = VitD2 + VitD3 + (25-OH-vitamin D3 x 5).

    De referenser som varit till grund för vårt beslut är bland annat Dietary reference values for vitamin D EFSA Journal 2016;14(10):4547 och Cashman KD et al (2012): Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr.

    Vi påbörjade arbetet med att implementera den nya beräkningen på våra livsmedel. Vi började med ägg och det är därför som de har fått ett nytt värde för totalhalten av vid D även om de analyserade formerna av vit D är oförändrade.

    Värde före och efter ändrad beräkningsformel:

    Ägg rått före: 1,43 mikrogram vitamin D/100 gram
    Ägg rått efter: 3,7 mikrogram vitamin D/100 gram

    Vänlig hälsning
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.