Till senaste kommentaren

Absorbent-påse i fruktförpackning, får den vara där?

Hej!
Jag hittade en liten påse "ethylene absorbent" i en nätpåse för avokado. Är det godkänt i Sverige?

Fredrik

Kommentarer

  • Hej!

    Vad är ethylene?
    När frukter mognar släpper de ifrån sig en gas, eten (ethylene på engelska), och den kan i sin tur påskynda mogningsprocessen hos de frukter och grönsaker som kommer i kontakt med den. Därför används ibland absorbenter som ska fånga upp gasen, så att frukt och grönt inte mognar för fort under transporten och anländer övermogen eller förstörd till butiken. Det är tillåtet, så länge som lagstiftningen för dessa produkter följs.

    Får vad som helst ligga i en fruktförpackning?
    Nej, vad som helst får inte ligga i livsmedelsförpackningar.
    Alla material som kommer i kontakt med livsmedel måste uppfylla relevanta krav i kontaktmaterial-lagstiftningen. För samtliga material och produkter gäller att materialet under avsedda användningsförhållanden inte får överföra ämnen till livsmedlet i sådana mängder att det
    • utgör en risk för människors hälsa,
    • medför en oacceptabel förändring i livsmedlets sammansättning, eller
    • medför en försämring av livsmedlets smak- och luktegenskaper.

    För vissa material och produkter finns utöver de generella reglerna*, även specifik lagstiftning. Det finns en förordning som reglerar användningen av aktiva och intelligenta material och produkter. Den skulle kunna vara tillämpbar för det här materialet och i så fall ska bestämmelser enligt den också uppfyllas. Även absorbent-påsar som används i kontakt med livsmedel ska uppfylla kontaktmaterial-lagstiftningens krav.

    Vill du veta mer om lagstiftningen kring kontaktmaterial så hittar du mer information på vår webbplats: Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck) (livsmedelsverket.se)

    Finns regler hos andra myndigheter?
    De regler vi har gäller med andra ord hur produkter som kommer i kontakt med livsmedel påverkar själva livsmedlet. Om det finns andra frågor eller problem med en sådan produkt, till exempel skaderisk eller liknande, så är det snarare en produktsäkerhetsfråga. Det är Konsumentverket som ansvarar för produktsäkerhetslagen.

    Läs mer
    På vår webbplats hittar du generell lagstiftning om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel: förordningarna (EG) nr 1935/2004 och (EG) nr 2023/2006 och 
    förordning (EG) nr 450/2009 om aktiva och intelligenta material och produkter

    Vänliga hälsningar,

    Anna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.