Till senaste kommentaren

Vindruvor - vanliga eller ekologiska?

Är det okej att äta ”vanliga” vindruvor när man är gravid? Eller måste det vara ekologiska?

Kommentarer

 • Hej Anna!
  Det går bra att äta vanliga vindruvor även när man är gravid. Livsmedelsverket har ingen avrådan om att äta vindruvor under graviditeten.

  Ekologiska eller konventionella (vanliga) vindruvor
  Vid frukt-, bär- och grönsaksodling används relativt mycket växtskyddsmedel, jämfört med annan odling, exempelvis spannmålsodling. Frukt besprutas generellt mer än grönsaker. De frukter som överlag besprutas mest är bananer, citrusfrukter och vindruvor. Du kan läsa mer om detta på webbsidan miljösmarta val av Frukt, bär, grönsaker och baljväxter.

  Genom vår livsmedelskontroll i Sverige så säkerställs att inget som säljs eller hamnar på konsumentens tallrik överstiger de halter av växtskyddsmedel som man anser vara säkert och därmed inte hälsoskadligt. På vår sida om Bekämpningsmedel kan du läsa mer.

  En rekommendation är att alltid skölja av både frukter och grönsaker med vatten innan man äter dem, för att bli av med smuts och eventuella mikroorganismer.

  Ät varierat, frukt och grönt är positivt!
  Som med alla matvanor gäller att det allra bästa är att äta varierat, men generellt är frukt och grönt väldigt positivt att få i sig varje dag.

  Du hittar alla Livsmedelsverkets råd om bra mat för gravida på vår webbplats.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.