Till senaste kommentaren

Vilken typ av salt bör man ge barn?

Hej,
Senaste perioden har det diskuterats mycket gällande val av salt. Diskussionen har handlat om att vanligt bordssalt är raffinerat och innehåller mkt NaCl och kemikalier. Tipset har varit havssalt istället. Det jag funderar över är jod. Vill gärna ge barnen det som verkar bäst. Finns havssalt med jod men vad jag förstår så är det jod fr Kelp som är alger om jag förstått det rätt. Är det bättre att ge barn bordssalt med jod (raffinerat) än tex havssalt joderat med kelp.
I övrigt vill jag tacka för tidigare bra svar.

Shirin

Kommentarer

 • Hej Shirin,

  Tack för din fråga. Även havssalt innehåller natriumklorid (NaCl). Det är natriumet i saltet som kan höja blodtrycket och som vi bör begränsa intaget av.

  Livsmedelsverket rekommenderar joderat salt som du skriver. Salt som är jodberikat innehåller 50 mikrogram jod per gram salt. Det är däremot svårare att veta hur mycket jod ett salt med kelp innehåller. Kelp som är en brunalg kan innehålla mycket höga halter av jod, men halten kan variera beroende på t.ex. växtplats, ålder eller processmetod. Så det kan lika gärna vara lite jod.

  Här kan du läsa mer om att välja salt: Välj rätt salt (livsmedelsverket.se)

  Hoppas det gav dig vägledning.

  Hälsningar,
  Bettina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.