Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilken innertemperatur ska lax ha för att vara säker för gravida att äta?

Jag undrar om det är okej att äta lax som tillagats med en låg innertemperatur, dvs mellan 50-54 grader (vanlig innertemperatur på vissa restauranger). Jag skulle gärna vilja ha ett lite mer utvecklat svar. Till exempel - vilken temperatur rekommenderas? Vad är eventuella risker med för låg temperatur?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


  • Hej!
    Det är ok att äta lax som är tillagad till 50-54 grader, även om du är gravid.

    Livsmedelsverkets råd om fisk för gravida
    Enligt Livsmedelsverkets kostråd om fisk under graviditet går det utmärkt att äta lax och annan fisk 2-3 gånger i veckan och då variera sorterna. Det finns några undantag och de finns listade på vår webbplats. Om det är listeria-bakterien som du funderar över, så kan den bland annat vara ett problem i rökt eller gravad fisk, inte färsk.

    Vildfångad fisk
    Färsk vildfångad fisk kan innehålla parasiter som rundmaskar och plattmaskar. Rå eller otillräckligt tillagad fisk kan därför leda till att man blir sjuk om den innehåller dessa parasiter. Dessa parasiter kan dock inte skada ditt barn. För att undvika att bli sjuk av parasiter i fisk, kan fisken upphettas, frysas eller saltas så att parasiterna dör.

    Odlad lax
    Den lax som serveras på restauranger är nästan uteslutande odlad och sannolikheten att odlad lax (Salmo salar) ska vara infekterad med parasiter är mycket liten. Det beror på att odlad lax föds upp i flytande kassar eller tankar på land och dess föda består av kontrollerat foder i form av pellets. Det finns också data som bekräftar att det är oerhört sällsynt att odlad lax är infekterad med spiralmask och torskmask. Risken för att lax som föds upp under sådana former ska vara infekterad med parasiter är således försumbar.

    Därför är det säkert att äta odlad lax som serveras rå eller upphettad till 50-54 grader.

    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.