Till senaste kommentaren

Vilken innertemperatur ska lax ha för att vara säker för gravida att äta?

Jag undrar om det är okej att äta lax som tillagats med en låg innertemperatur, dvs mellan 50-54 grader (vanlig innertemperatur på vissa restauranger). Jag skulle gärna vilja ha ett lite mer utvecklat svar. Till exempel - vilken temperatur rekommenderas? Vad är eventuella risker med för låg temperatur?
Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer


  • Hej!
    Det är ok att äta lax som är tillagad till 50-54 grader, även om du är gravid.

    Livsmedelsverkets råd om fisk för gravida
    Enligt Livsmedelsverkets kostråd om fisk under graviditet går det utmärkt att äta lax och annan fisk 2-3 gånger i veckan och då variera sorterna. Det finns några undantag och de finns listade på vår webbplats. Om det är listeria-bakterien som du funderar över, så kan den bland annat vara ett problem i rökt eller gravad fisk, inte färsk.

    Vildfångad fisk
    Färsk vildfångad fisk kan innehålla parasiter som rundmaskar och plattmaskar. Rå eller otillräckligt tillagad fisk kan därför leda till att man blir sjuk om den innehåller dessa parasiter. Dessa parasiter kan dock inte skada ditt barn. För att undvika att bli sjuk av parasiter i fisk, kan fisken upphettas, frysas eller saltas så att parasiterna dör.

    Odlad lax
    Den lax som serveras på restauranger är nästan uteslutande odlad och sannolikheten att odlad lax (Salmo salar) ska vara infekterad med parasiter är mycket liten. Det beror på att odlad lax föds upp i flytande kassar eller tankar på land och dess föda består av kontrollerat foder i form av pellets. Det finns också data som bekräftar att det är oerhört sällsynt att odlad lax är infekterad med spiralmask och torskmask. Risken för att lax som föds upp under sådana former ska vara infekterad med parasiter är således försumbar.

    Därför är det säkert att äta odlad lax som serveras rå eller upphettad till 50-54 grader.
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Hej

    Gäller detta även för fryst torsk? Alltså 50-54 grader?

    Tack

  • Hej
    Ja, upphettning till 50-54 grader går även bra för fryst torsk. När torsken har varit fryst är det ingen risk för att det finns levande parasitmaskar i fiskköttet.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Hej! Hur gäller det för torsk som har varit fryst,  men som inte värmts upp till 50 - 54 grader, utan lägre nivåer än så?
    Matilda
  • Hej och tack för frågan.

    Torsken är fri från levande parasiter eftersom den varit fryst och kan därmed ätas även om den inte värmts upp till 50 grader.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Antar, med tanke på den låga temperaturen. Att fryst torsk inte är någon riskprodukt för listeria?
    Anna
  • Hej
    Det stämmer. Fryst torsk går bra att äta när du är gravid.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • Hej, hur är det med inkokt lax som serveras kall?
    Linda S
  • Hej, tack för din fråga!

    Det går bra att äta inkokt lax som serveras kall. Det man som gravid bör tänka på är att inte låta laxen ligga längre än en vecka i kylskåpet (temperatur 4 grader). Det finns annars risk för listeria.

    Frys in eller upphetta
    Om du inte vet när du ska äta upp den inkokta laxen är det alltid bra att frysa in den så håller den längre. Om fisken legat något längre i kylskåpet kan du också hetta upp den innan du äter. Listeria dör vid upphettning.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej,  
    Kan jag som gravid äta varmrökt lax som har varit fryst?
    Petra
  • Hej Petra

    Det går bra att äta varmrökt lax som har varit fryst när du är gravid. På grund av risk för listeria så bör du dock hålla koll på hur många dagar från förpackningsdatum som laxen varit upptinad. Laxen bör inte ha varit förpackad längre än 7 dagar i upptinat tillstånd.

    När du fryser laxen så dör inte listeriabakterierna men tillväxten stannar av. Du behöver därför hålla koll på hur många dagar laxen varit upptinad sedan förpackningsdatum. Som exempel, om den varmrökta laxen läggs i frysen när den varit förpackad i 5 dagar kan den sedan ätas under 2 dagar när du tar ut den ur frysen igen.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej,
    Jag vill göra gravad lax. Om jag fryser laxen i 4 dagar tinar laxen dagen innan servering. Är det fortfarande lugnt om jag som gravid äter den? Och kan jag frysa den i samma förpackning jag köpte den i?
    Nora
  • Hej Nora,

    Du behöver ha koll på förpackningsdatumet. Laxen bör inte ha varit förpackad längre än totalt 7 dagar. När du fryser in laxen så dör inte listeriabakterierna, men tillväxten stannar av. Du behöver därför hålla koll på hur många dagar laxen varit upptinad sedan förpackningsdatum.

    Exempelvis, om laxen läggs i frysen när den varit förpackad i 3 dagar och sedan ligger i frysen i 4 dagar. Från den dagen laxen tas fram för upptining kan den ätas under 4 dagar framåt.

    Laxen bör alltså inte ha varit förpackad längre än 7 dagar i upptinat tillstånd.

    Det går bra att frysa in laxen i dess förpackning.

    Med vänlig hälsning

    Catarina
  • Jag undrar om man kan äta färdigförpackad varmrökt lax om man hettar upp den? Hur mycket måste man hetta upp den isf?

    Oavsett förpackningsdatum men innan utgångsdatum.
    Ebba
  • Hej Ebba och tack för din fråga!

    Listeria dör vid upphettning så det är alltid säkert att äta upphettad mat med tanke på listeria.

    Vänliga hälsningar
    Vendela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.