Till senaste kommentaren

Vilken forskning bygger råd om skadligt äta omogna gröna tomater pga solanininnehåll på?

Jag har tidigare gjort inlagda gröna tomater på omogna gröna tomater och chutney - mycket gott. Ätit normala portioner utan några som helst problem och i USA är ju stekta gröna tomater en uppskattad frukost rätt.
Finns det någon forskning som belyser den här frågan eller varifrån kommer larmet och i vilka mängder att det skulle vara skadligt och på vilket sätt skadligt.
Ann-Charlotte

Kommentarer

 • Hej Ann-Charlotte och tack för din fråga!

  Jag vet inte vad du menar med larm om omogna gröna tomater. Livsmedelsverket i Sverige har inget råd om att undvika omogna tomater. Däremot vet vi att vår finska motsvarighet har råd om att inte äta omogna tomater, varken råa eller tillredda.

  Livsmedelsverket har inte gjort någon riskvärdering av omogna tomater och vi kan därför inte säga något om eventuella risker med att äta omogna tomater. Jag kan dock ge lite bakgrund och hänvisningar.

  Omogna gröna tomater innehåller ämnet tomatin, som är en så kallad glykoalkaloid. Tomatin är släkt med ämnet solanin som bildas i potatis som blivit grön av att ligga ljust. Glykoalkaloiderna skyddar växterna mot insekter. Ämnena smakar beskt.

  Om man äter stora mängder glykoalkaloider kan man bli illamående, få diarré och magsmärtor. I riktigt allvarliga fall kan man också få symptom från nervsystemet. Därför har Livsmedelsverket råd om hur man ska hantera potatis för att undvika att få i sig för mycket glykoalkaloider. Det finns inte tillräckligt med forskning för att kunna säga något om eventuella långsiktiga effekter av glykoalkaloider.

  Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har nyligen sett över riskerna med glykoalkaloider i mat. Efsa hittade inte så mycket forskning när det gällde glykoalkaloider i tomater, varken när det gällde halter i mat eller möjliga negativa effekter på människor. Efsa kunde därför inte uttala sig om eventuella risker med att äta omogna tomater. Den forskning de hittade tyder dock på att:
  • Tomater innehåller mindre mängder glykoalkaloider än potatis.
  • Tomatinhalten minskar ju mer tomaten växer och mognar.
  • Inga fall hittades där människor blivit sjuka av att äta omogna tomater.
  Välkommen igen om du har fler frågor!
  Vendela
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.