Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Inom lupinsläktet finns många olika arter. En del växer i våra trädgårdar och de är giftiga.
Tre arter brukar kallas söta lupiner och de används i livsmedel. De är Lupinus luteus (gul lupin), Lupinus albus (vit lupin) och Lupinus angustifolius (blå lupin).
Tyvärr har Livsmedelsverket inte uppgifter vilken som det är vanligast att göra snacks av. Lupinfrön kan bland annat ätas rostade som snacks, användas som mjöl och som äggersättning.
Det ska särskilt anges om lupin ingår i ett livsmedel eftersom lupin är en av de 14 allergenerna som det finns särskilda märkningskrav för. Läs mer om allergimärkning här.
Vänliga hälsningar
Jag föreslår att du kontaktar Jordbruksverket med denna fråga.
Vänliga hälsningar
Var kan jag köpafrön sötlupin frön till odling ?
Mvh Gunnar Thorén
Livsmedelsverket har tyvärr inte kännedom om det. Ovan ser du vilka tre arter som brukar kallas söta lupiner.
Vänliga hälsningar