Vilka tre sorters lupiner används i livsmedel? Lupinfrön används som snacks. Vilken sort?
Vilka tre sorters lupiner används i livsmedel?
Följ inlägget
2
följare
Inom lupinsläktet finns många olika arter. En del växer i våra trädgårdar och de är giftiga.
Tre arter brukar kallas söta lupiner och de används i livsmedel. De är Lupinus luteus (gul lupin), Lupinus albus (vit lupin) och Lupinus angustifolius (blå lupin).
Tyvärr har Livsmedelsverket inte uppgifter vilken som det är vanligast att göra snacks av. Lupinfrön kan bland annat ätas rostade som snacks, användas som mjöl och som äggersättning.
Det ska särskilt anges om lupin ingår i ett livsmedel eftersom lupin är en av de 14 allergenerna som det finns särskilda märkningskrav för. Läs mer om allergimärkning här.
Vänliga hälsningar
Jag föreslår att du kontaktar Jordbruksverket med denna fråga.
Vänliga hälsningar
Var kan jag köpafrön sötlupin frön till odling ?
Mvh Gunnar Thorén
Livsmedelsverket har tyvärr inte kännedom om det. Ovan ser du vilka tre arter som brukar kallas söta lupiner.
Vänliga hälsningar