Till senaste kommentaren

Vilka ostar kan jag äta som gravid?

Hej,
Jag är gravid och oroar mig för listeria i ost. Vilka ostar kan jag äta som gravid?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Det finns många olika ostar som man kan äta när man är gravid. Alla nedanstående går bra att äta:

  Upphettad ost
  Alla ostar som tillagas, det vill säga upphettas till minst 70 grader. Listeriabakterier dör vid 70 grader.

  Hårdostar
  Alla typer av hårdost i bit eller förpackade som skivor, till exempel herrgård, hushållsost, gouda, comté, manchego, pecorino, gruyère och parmesan. Detta gäller oavsett om de är tillverkade av pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

  Listeriabakterien kan inte föröka sig i hårdost eftersom de är för torra och har för lågt pH.

  Smältost (mjukost)
  Smältost (mjukost) som till exempel räkost, skinkost och ädelost på tub eller i plastask. Denna typ av ost tillverkas av finfördelad halvhård/hård ost och smältsalter som upphettas till en temperatur där Listeria dör.

  Färskostar
  Färskost/cream cheese, mascarpone, ricotta och andra bredbara förpackade färskostar. Listeria är mycket ovanlig i dessa ostar eftersom ostmassan upphettas under tillverkningen.

  Däremot bör man inte äta färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk.

  Mozzarella
  Vissa mozzarellaostar tillverkas av opastöriserad mjölk andra av pastöriserad mjölk. Vid tillverkning av all mozzarella upphettas ostmassan till över 80 grader, vilket gör att eventuella listeria dör. Listeria är mycket ovanlig i mozzarella.

  Halloumi
  Halloumi tillverkas av opastöriserad mjölk, men ostmassan upphettas till 95 grader under tillverkningen. Listeria är mycket ovanlig i halloumi.

  Fetaost
  Fetaost som är pastöriserad. Fetaost har så lågt pH att listeria inte kan föröka sig även fast osten har lång hållbarhet.

  Förpackad fetaost är i regel gjord på pastöriserad mjölk, annars måste det framgå på förpackningen, se nedan om märkning. Butiker som säljer fetaost i lösvikt ska kunna uppge om osten är gjord av pastöriserad mjölk eller inte.


  Märkning:
  Obehandlad/opastöriserad

  Om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats.

  Här kan du läsa vidare om våra råd kring listeria.

  Faktagranskad december 2019
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.