Till senaste kommentaren

Vilka ostar kan jag äta som gravid?

Hej,
Jag är gravid och oroar mig för listeria i ost. Vilka ostar kan jag äta som gravid?
Livsmedelsverket

Kommentarer

  • Hej,

    Det finns många olika ostar som du kan äta när du är gravid. Några exempel listas nedan.

    Fråga Liv
    Men först, har du sett vår sökfunktion "Fråga Liv"? Där kan du skriva in många fler ostar och även andra livsmedel för att se om de är okej att äta som gravid eller inte. "Fråga Liv" kan även enkelt laddas ner som ett bokmärke i din mobiltelefon, följ bara den här instruktionen.

    Alla nedanstående ostar går bra att äta när du är gravid:

    Upphettad ost
    Alla ostar som tillagas, det vill säga upphettas till minst 70 grader. Listeriabakterier dör vid 70 grader.

    Hårdostar
    Alla typer av hårdost i bit eller förpackade som skivor, till exempel herrgård, hushållsost, gouda, comté, manchego, pecorino, gruyère och parmesan. Detta gäller oavsett om de är tillverkade av pastöriserad eller opastöriserad mjölk.

    Listeriabakterien kan inte föröka sig i hårdost eftersom de är för torra och har för lågt pH.

    Smältost (mjukost)
    Smältost (mjukost) som till exempel räkost, skinkost och ädelost på tub eller i plastask. Denna typ av ost tillverkas av finfördelad halvhård/hård ost och smältsalter som upphettas till en temperatur där listeria dör.

    Färskostar
    Färskost/cream cheese, mascarpone, ricotta och andra bredbara förpackade färskostar. Listeria är mycket ovanlig i dessa ostar eftersom ostmassan upphettas under tillverkningen.

    Däremot bör man inte äta färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk.

    Mozzarella
    Vissa mozzarellaostar tillverkas av opastöriserad mjölk andra av pastöriserad mjölk. Vid tillverkning av all mozzarella upphettas ostmassan till över 80 grader, vilket gör att eventuella listeria dör. Listeria är mycket ovanlig i mozzarella.

    Halloumi
    Halloumi tillverkas av opastöriserad mjölk, men ostmassan upphettas till 95 grader under tillverkningen. Listeria är mycket ovanlig i halloumi.

    Fetaost
    Fetaost som är pastöriserad. Fetaost har så lågt pH att listeria inte kan föröka sig även fast osten har lång hållbarhet.

    Förpackad fetaost är i regel gjord på pastöriserad mjölk, annars måste det framgå på förpackningen, se nedan om märkning. Butiker som säljer fetaost i lösvikt ska kunna uppge om osten är gjord av pastöriserad mjölk eller inte.

    Märkning:
    Obehandlad/opastöriserad

    Om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats.

    Här kan du läsa vidare om våra råd kring listeria.
    Livsmedelsverket
    (Uppdaterad )
  • Hej,

    Jag undrar om det går bra att äta rökt ost? Den är skuren och plastförpackad och det står "smältost" på den fastän den är rätt hård.

    MVH
    Nada
    Nada
  • Hej Nada,
    smältost går bra för gravida att äta, precis som det anges ovan. Även när det är en rökt smältost går det bra.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Hej, jag uppfattar er information som att det går bra att som gravid äta alla former av mozzarella, även sådan som säljs i lösvikt (dvs inte är förpackad) och är gjord på opastöriserad mjölk. Detta eftersom ni skriver att alla sorters mozzarella upphettas vid tillverkningen så att det är mycket liten risk för listeria. Stämmer det?
    Julia
  • Hej!

    Det går bra att äta all sorts mozzarella när man är gravid. Ostmassan upphettas under tillverkningen vilket gör att risken för listeria är mycket liten.

    Om du däremot köper fetaost i lösvikt är det bra att kolla om den är pastöriserad eller opastöriserad.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )
  • Hej
    Det står:
    Upphettad ost
    Alla ostar som tillagas, det vill säga upphettas till minst 70 grader. Listeriabakterier dör vid 70 grader.

    Det står inte hur länge osten ska upphettas?
    Innebär det att gratinerad ost går bra? Ex en sallad med ugnsgratinerad ost där osten upphettas till över 200grader under några minuter. Går det bra?

    vänliga hälsningar. 

    Anna
  • Hej
    Det lättaste är att upphetta osten tills den bubblar av värmen. Då kan du vara säker på att det är tillräckligt hett för att listeria ska dö. Du behöver då inte tänka på tiden.

    Med vänlig hälsning,
    Åsa R
    (Uppdaterad )
  • Går det bra att äta hårdost som är pastöriserad men gjord på getmjölk?
    Ellen
  • Hej Ellen,
    ja alla hårdostar går bra för gravida att äta, även de som är gjorda av getmjölk, eller mjölk från andra djurslag. Huvudsaken är att det är en hårdost.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Hej! Vad gäller för hamburgerost?
    Jessica
  • Hej och tack för frågan.

    Det brukar ju vara hårdost, ofta cheddar, som används i hamburgaren. Hårdost är säker att äta för gravida.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Hej.
    Är det ok att äta ”skrattande kon” (små ostkuber förpackade i silverpapper) som gravid?
    Frida K
  • Hej och tack för frågan.

    Ja, den "skrattande kon" går bra att äta även som gravid. Det är en smältost och den är säker att äta.

    Vänliga hälsingar
    Ingela
    (Uppdaterad )
  • Philadelfia är det ok? Kan de bildas listeria om den är öppen några dagar?
    Lina
  • Hej och tack för frågan.

    Philadelphiaost är en färskost som är värmebehandlad. Sådana färskostar som säljs i plastförpackningar och tuber till exempel är säkra för gravida att äta. Så här skriver vi ovan:

    Färskostar
    Färskost/cream cheese, mascarpone, ricotta och andra bredbara förpackade färskostar. Listeria är mycket ovanlig i dessa ostar eftersom ostmassan upphettas under tillverkningen.

    Däremot bör man inte äta färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk.


    Den här osten kan man äta under hela perioden fram till bäst-före datum, och efter det går det bra att använda i matlagning, förutsatt att den ser fräsch ut.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej! Ser inte att frågan ställts tidigare ovan. Kan jag äta en pastöriserad brieost om jag plockar bort mögelkanterna på osten?
    Natalia
  • Hej och tack för frågan.

    Nej, brieost är en slags mögelost och den kan gravida inte äta, om den inte upphettas först. Vill du äta brieost måste den alltså användas i någon rätt som upphettas/tillagas till bubblande het.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Hej! Kan jag äta racletteost som gravid? Alltså i samband med att vi äter raclette så som den ska. Den smälter ju då i underdelen på ett raclettejärn men vet inte hur mycket den hettas upp?
    Jos
  • Hej Jos!
    Det går bra att äta den ost som kallas racletteost och är pastöriserad, när man är gravid.

    Jag har sett recept på raclette med olika mögelostar. Dessa ska du undvika eftersom det, som du också tar upp, inte är säkert att de blir tillräckligt upphettade och i så fall kan innebära en risk för gravida.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Inger
  • Hej! Spelar det någon roll för listeriatillväxten i vilken form parmesanen eller pecorinon är i? Dvs finriven, eller liknande.

    Hanna
  • Hej Hanna,
    tack för frågan.

    Nej, det spelar ingen roll. All hårdost är säker, även den som är riven. Det beror på den låga vattenhalten och höga salthalten.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • hej är det okej att äta färdigskivad ost som ligger i kylskåpet?
    Lisa
  • Hej

    Det går bra att äta färdigskivad hårdost när du är gravid.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej!
    Kan man äta gräddost under graviditeten? Den är ju en fetare och mjukare ost än t.ex gouda
    Tack för all bra info!

    Mvh Sara
    Sara
  • Hej
    Ja det går bra att äta gräddost när du är gravid.

    Med vänlig hälsning
    Åsa R
  • hejsan jag undrar om det går bra att äta osten Vacherousse d'Argental som tillhör familjen tvättade ostar och är pastoriserad
    Ida Bergendahl
  • Hej!

    Vacherousse d'Argental är en kittost. Om du ska äta den som gravid så bör du värma upp den till rykande het först.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej!
    Kan man äta Havarti ost? På deras hemsida hittar jag att det är en dansk hårdost men läser man mer så görs de som kittost om jag förstod rätt. Den är gjort på pastöriserad mjölk. Blir inte klok då man får äta hårdost men inte kittost.
    Yulia
  • Hej,

    Havarti är en hård kittost dvs en ost som under lagringen tvättats för att bilda en kittyta. Om du ska äta den som gravid så bör du värma upp den till rykande het först.

    I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Vänliga hälsningar
    Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.