Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilka ostar kan jag äta som gravid?

Hej,
Jag är gravid och oroar mig för listeria i ost. Vilka ostar kan jag äta som gravid?

Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


 • Hej,

  Det finns många olika ostar som man kan äta när man är gravid.

  Upphettad ost
  Alla ostar som tillagas, det vill säga upphettas till minst 70 grader, går det bra att äta. Listeriabakterier dör vid 70 grader.

  Hårdostar
  När man är gravid kan man äta alla typer av hårdost i bit eller förpackade som skivor, till exempel Herrgård, Hushållsost, Gouda,Comté, Manchego, Peccorino, Gruyère och Parmesan. Detta gäller oavsett om de är tillverkade av pastöriserad eller opastöriserad mjölk. Listeriabakterien kan inte föröka sig i hårdost.

  Smältost och färskost
  Det går också bra att äta smältost och annan bredbar ost förpackad i tub eller plastask, till exempel ädelost på tub eller färskost i plastask. Detta för att de upphettas i sin förpackning vid tillverkningen.

  Däremot bör man inte äta andra färskostar tillverkade av opastöriserad mjölk.

  Nyförpackade färskostar
  Halloumi-, Mascarpone-, Mozzarella- och Ricottaost är färskostar som går bra att äta om de är nyförpackade och tillverkade av pastöriserad mjölk. Vad innebär nyförpackad? Jo, om det återstår 2/3 av tiden från förpackningsdatum till bäst-före-datum räknas osten som nyförpackad.

  Fetaost
  Fetaost går också bra att äta om den är tillverkad av pastöriserad mjölk.

  Märkning: obehandlad/opastöriserad
  Om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats.


  Vi har en ost- och fiskguide på vår webbsida för gravida, där du har informationen lättillgänglig. Guiden finns längst ner på sidan som en pdf. Där står också vilka ostar du bör undvika att äta.

  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.