Till senaste kommentaren

Räknas vegetarisk korv, skinka mm som chark?

Hej!
Jag följer förslaget till ändrade rekommendationer angående kött, och funderar på hur det är med nitrat/nitrit i vegetariska "charkprodukter" som korv, vegoskinka osv.

I vår familj (2 vuxna, 2 förskolebarn) äter vi vegetariskt och framförallt mycket baljväxter, men äldsta barnet tycker också om vegoskinka gjord på ärtprotein, soja eller liknande. Inte varje dag, men då och då. Skall vi betrakta detta som en bra proteinkälla eller är den också problematisk?
Lina

Kommentarer

  • Hej,

    Tack för din fråga om vegetarisk 'chark'. Dessa produkter är ganska nya och ingår inte i kategorin chark när det har undersökts i relation till hälsa.

    Ni kan se det som en proteinkälla, men vara medvetna att som chark kan dessa produkter ha ett högt innehåll av salt. Nitrit används specifikt för konservering av kött för att hålla det säkert, därför innehåller inte vegetabiliska produkter tillsatt nitrit. Dessa produkter innehåller inte heller höga halter mättat fett som finns i många andra charkprodukter gjorda av kött.

    Vänlig hälsning,
    Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.