I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00)
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
Hej!
Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men spädbarn bör inte äta större mängder av gröna bladväxter som spenat.
Snabb nedkylning är bäst
Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.
Nitrat kan omvandlas till nitrit
Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.
Matmyt
Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att värma upp maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.
Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn
Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker i större mängd på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna.
Läs mer
Nitrat, nitrit och nitrosaminer
Vad man ska undvika att ge spädbarn
tack för frågan.
Det går bra att göra så.
När man tillagar en maträtt till exempel med fryst spenat i, räknar man det som en helt ny produkt/maträtt. Och det går bra att frysa in den igen.
Vänliga hälsningar
Det beror på hur länge som du låter spenaten ligga framme i rumstemperatur när den tinas. Så länge som den fortfarande är frusen/frostig går omvandlingen av nitrat till nitrit långsamt. När den tinat är det bra om du lägger in spenaten i kylskåpet tills det är dags att laga mat.
Livsmedelsverkets råd om nitrat och nitrit är bland annat att inte låta nitratinnehållande grönsaksjuicer, smoothies och rätter stå framme i rumstemperatur längre tid. På så sätt minskar omvandlingen till nitrit i maten.
Med vänlig hälsning
Ja, det går bra att göra som du beskriver, det är samma procedur för mangold som för spenat. Läs det översta svaret i tråden för med information.
Vänliga hälsningar
Med avseende på nitrit så behövs gissningsvis minst en hel natt i rumstemperatur, vi kan inte säga exakt eftersom det finns ganska lite forskning och den som gjorts har använt juice.
På vår webbplats kan du läsa mer om nitrat, nitrit och nitrosaminer. Välkommen igen om du har fler frågor!
Mvh Anna
Det går utmärkt att låta din bebis smaka på såsen, även på spenatblad. Det barn under ett år bör undvika är större mängder bladgrönsaker som spenat, men att smaka på spenat är ingen fara.
På vår webbplats har vi samlad information om mat till barn under ett år.
Välkommen igen om du har fler frågor!