Varför växer det mindre mögel på en brödskiva där händerna tagit handsprit innan hantering av den?
Jag har i förskolan gjort ett experiment med barnen där vi haft 3 brödskivor. En som alla kompisar tagit i med otvättade händer, samt en som alla tagit i med handspritade händer och den sista med tvättade händer (tvål och vatte
tillväxten av mögel var väsentligt mindre på den brödskiva som vi tog i med handspritade händer. Varför är det så?
tillväxten av mögel var väsentligt mindre på den brödskiva som vi tog i med handspritade händer. Varför är det så?
Följ inlägget
1
följare
Vi vägleder om god handhygien på vår webbplats här Hygien när du lagar mat.
Där framgår det bland annat att;
Handtvätt med tvål och vatten minskar antalet mikroorganismer på händerna väsentligt. Vattnet behöver inte vara varmt, men ljummet vatten är behagligare än kallt. Det gör också att fett och smuts går lättare att tvätta bort. Tvål behövs eftersom det löser upp fett och smuts, samt tar bort mikroorganismerna rent mekaniskt när händerna gnuggas och sköljs. Lämplig tvättid är ungefär 15 sekunder så att ett ordentligt skum bildas. Användning av handdesinfektion efter handtvätt med tvål och vatten kan ytterligare minska antalet mikroorganismer. Efter handtvätten behöver händerna torkas. Blöta händer kan annars leda till spridning av mikroorganismer från händerna.
I avsaknad av tvål och vatten kan handdesinfektion vara ett alternativ. Det är lika effektivt som tvål och vatten för bakterier. Det är däremot inte lika effektivt mot vissa parasiter och livsmedelsburna virus som hepatit A och norovirus.
Med vänliga hälsningar