Till senaste kommentaren

Varför finns det virus på importerade frysta bär?

Hej
Jag har några frågor om virus på frysta importerade bär. Vad är det för virus och varför finns det virus på bär? Är det bara frysta importerade hallon som kan vara förorenade med virus eller kan även andra frysta importerade bär, till exempel björnbär och jordgubbar vara förorenade? Hur kan man få bort virus från bären?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej,

    Livsmedel som hanteras med händerna och äts utan upphettning kan vara förorenade med norovirus och i ovanliga fall hepatit A-virus. Exempel på sådana livsmedel är odlade bär av olika slag. Det är allra vanligast att det finns norovirus på frysta hallon, men det händer att virus också finns på andra bär till exempel jordgubbar. I ovanliga fall kan också hepatit A-virus finnas på bär och det har förekommit utbrott av sjukdomen hepatit A som orsakats av virus på frysta jordgubbar och hallon.

    Bär kan förorenas med virus i kedjan jord till bord
    Odlade bär kan förorenas med virus före skörd, vid skörd, efter skörd samt vid tillagning och servering. Möjliga källor till förorening med virus är:
    • Före skörd: Bevattningsvattnet, odlingsjord eller gödningsmedel
    • Vid skörd: Plockning
    • Efter skörd: Rensning, sortering, infrysning, tillagning och servering
    Virus förmåga att fästa på bär
    Det är fortfarande oklart exakt hur virus kan fästa på bärets yta, men det finns teorier. En är att elektriska laddningar och olika molekyler på viruset gör att exempelvis norovirus binder särskilt starkt till sura bär som hallon och jordgubbar. Det i kombination med att bär är mjuka och saknar skal gör att virus och andra mikroorganismer fastnar lätt. Även ytstrukturen kan påverka. Det gör det troligen lättare för virus att fastna på bär som har oregelbunden yta, till exempel hallon och björnbär, jämfört med släta bär som blåbär.

    Frysning och upphettning
    Både norovirus och hepatit A-virus tål att frysas, men de klarar inte upphettning.

    Livsmedelsverkets råd om hallon
    Livsmedelsverket har råd till konsumenter om att koka importerade frysta hallon, då dör eventuella virus.

    Även om virus kan finnas på andra frysta importerade bär är det så pass ovanligt att det inte ges något råd om dessa bär till personer som är friska och inte är gamla och sköra.

    Läsa mer
    Om du vill läsa mer finns mer information i dessa rapporter om livsmedelsburna virus på hallon och andra bär:
    Riskvärderingsrapport
    Riskhanteringsrapport

    Med vänlig hälsning,
    Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.