Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad kan gravida äta på påskbordet?

Hej!
Jag undrar om det är något särskilt jag som gravid, ska tänka på när det gäller påskbordet?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


  • Hej!
    Självklart kan du äta påskbord när du är gravid. Det allra mesta på påskbordet är helt ok att äta, till exempel ägg, alla typer av sillinläggningar, helgskinka, varma rätter och grönsaksrätter.

    Sill, lax och ägg
    Inlagd sill och laxrätter av olika slag innehåller nyttiga fetter och D-vitamin. Även ägg innehåller D-vitamin och är dessutom är en bra källa till viktiga mineraler.

    Att tänka på:
    Det finns ändå några maträtter du bör vara extra uppmärksam på när du är gravid. Det är till exempel rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar.
    • Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går däremot bra att äta.
    • Charkprodukter av olika slag som levereras skivade från tillverkare kan också innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta.
    • Torkat kött, som till exempel parmaskinka och salami, samt kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget smörgåsbord kan du frysa in köttet/parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.
    • Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Därför bör du som gravid helt avstå från dessa. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är säker att äta.
    • Hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går däremot bra att äta. Det gäller även bredbara färskostar i ask och mjukost (smältost) på tub.
    • Det finns en liten risk att kalla röror och patéer innehåller listeria, särskilt om de har förvarats länge och för varmt. Välj färska produkter, undvik varor som närmar sig slutet av hållbarhetstiden. Frys in till senare om du inte ska äta maten direkt.
    Du hittar mer information på vår webbplats om råd för gravida.
    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.