Till senaste kommentaren

Vad gäller för giftämnet fagopurin i köpt respektive hemmamalt bovetemjöl?

Helt bovete: Jag häller på kokande vatten ett par gånger före kokningen och silar i durkslag.
Hemmamalet bovetemjöl: Hur får jag bort fagopurinet ur det?
Köpt mjöl: Är det fritt från fagopyrin och i så fall hur gick det till?
I en del litteratur står att fagopurin förstörs vid lång upphettning. Hur lång? - jag vill baka - kanske är det lång upphettning - men jag vill koka sås också (5-7 min).
Helst vill jag inte hälla kokande vatten på bovetemjölet, sen sila upp det i en saftsil för det tog kål på mitt tålamod, kanske blev inga näringsämnen kvar heller.
Kristina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kristina,
  tack för din fråga!

  Livsmedelsverket har ingen information om tillagning av bovete med tanke på fagopyrin. Vårt råd är att följa instruktionerna som finns på förpackningen. 

  Fråga företaget

  Vi har inte information om bovetemjöl och fagopyrin. Ställ gärna din fråga till olika företag som säljer produkter med bovete. Några företag som säljer bovete skriver om fagopyrin på sina webbsidor. Det har betydelse om bovetet är skalat eller inte.

  Variera
  Bovete är ett bra livsmedel och det finns inte anledning att undvika att äta det. Men som vanligt gäller Livsmedelsverkets övergripande råd att variera maten så att vi inte ensidigt väljer att leva på få livsmedel. När vi äter varierat sprider vi riskerna och ökar möjligheten att få i oss det som är bra för oss.

  Välkommen att höra av dig igen!
  Camilla S
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.