Allergisk mot quorn?

Hej!

Jag har ätit quorn några gånger och igår kräktes jag efter att jag ätit det. Jag googlade och läste att man kan vara allergisk mot quorn och att det är framställt av en mögelsvamp. Är jag allergisk mot quorn? Stämmer det att quorn är framställt från mögel? Det låter farligt!


Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Quorn är ett varumärke för de vegetariska produkter som är framställda av så kallade mykoprotein från en särskild svamp. Då quorn framställs tillsätts även äggvita. Quorn finns bland annat som färs och bitar och kan ersätta kött i vegetariska måltider.
   
  Kan quorn ge allergiska reaktioner?
  Quorn är proteinrikt. All mat som innehåller protein kan ge allergier. Det finns rapporter om att personer har reagerat på mykoproteinet i quorn men det är betydligt vanligare att personer inte kan äta quorn på grund av allergi mot ägg. Det är nämligen mer eller mindre vanligt att människor blir allergiska mot olika sorters livsmedel. I Sverige är det vanligast med allergi mot mjölkprotein, äggviteprotein, hasselnötsprotein och jordnötsprotein. Läs mer om allergier på vår webb.

  Vilka reaktioner kan man få av quorn?
  De flesta rapporter om reaktioner mot quorn beskriver att personerna har reagerat med magont och illamående.
  För den som har ärftliga anlag för allergi kan delar av proteiner, allergen, påverka kroppens immunförsvar till att bilda så kallade IgE-antikroppar mot detta allergen. En äggallergiker har IgE-antikroppar mot ägg och en person med allergi mot mykoproteinet i quorn har IgE-antikroppar mot detta mykoprotein.
  Vid IgE-medierad allergi kan man rent teoretiskt även reagera med andra symtom som eksem, astma och allergisk chock.

  Vilken sorts svamp är quorn framställd av och är den farlig?
  Mykoproteinet i quorn frasmtälls av mögelsvampen Fusarium venenatum. Att använda mögelsvampar och bakterier vid livsmedelsframställning är inte ovanligt. Det är dock viktigt att mögelsvampar som används vid livsmedelsframställning inte producerar mögelgifter (mykotoxiner) Den stam av Fusarium venenatum som används för framställning av quorn producerar inte mykotoxiner.

  Vad ska man göra om man tror att man inte tål quorn?
  Om du tror att du inte tål ett livsmedel skall du vända dig till din vårdcentral. Det är viktigt att du får en diagnos så att du undviker rätt livsmedel.
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.