Tonfisk på burk eller fryst/färsk
Jag läser i era kostråd att gravida ska undvika färsk/fryst tonfisk (eller att tonfisk räknas till de fiskar man får äta max 2-3 gånger per år sammanlagt), medan konserverad tonfisk i burk/glas/påse är okej att äta. Vad är skillnaden mellan de två sorter och varför innehåller konserverad tonfisk mindre miljögifter? Jag blev lite tveksam eftersom råden i andra Europeiska länder bl.a. Nederländerna är att undvika tonfisk helt, även tonfisk på burk, just på grund av miljögifter.
Följ inlägget
3
följare
Vi på Livsmedelsverket är medvetna om att olika länder har gjort olika bedömningar av tonfisk på burk och vi förstår att det kan verka förvirrande. Jag ska försöka förklara hur vi gjort vår bedömning.
Varför är kvicksilver farligt när man är gravid?
Höga halter kvicksilver kan skada hjärnan hos foster. Därför har Livsmedelsverket råd som ska hjälpa gravida att inte få i sig för mycket kvicksilver. Fisk är den största källan till kvicksilver, men olika fiskar kan innehålla olika mycket kvicksilver.
Varför innehåller vissa fiskar mer kvicksilver än andra?
Hur mycket kvicksilver en fisk samlar på sig beror bland annat på:
- vad fisken äter (rovfiskar får i sig mer kvicksilver från de mindre fiskar de äter)
- hur gammal/stor den blir (äldre/större fiskar har hunnit samla på sig mer kvicksilver under sin livstid)
Tonfisk är en av de fiskar som kan ha högre halter av kvicksilver, och som gravida därför inte ska äta så ofta.Varför kan gravida äta tonfisk på burk?
Mätningar av kvicksilver som Livsmedelsverket gjort visade på högre halter av kvicksilver i färsk/fryst tonfisk än i konserverad tonfisk. Därför har Livsmedelsverket bedömt att konserverad tonfisk går bra att äta.
En förklaring till att konserverad tonfisk hade lägre halter kvicksilver än färsk/fryst tonfisk är att det är olika arter av tonfisk. Olika tonfiskarter är olika stora, och det är oftast de mindre arterna som konserveras. När man köper färsk eller fryst tonfisk kommer den däremot från de större arterna.
Vill du veta mer?
På vår webbplats kan du läsa mer om kvicksilver. Där finns också våra råd till gravida.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Är det farligt att äta tonfisk från burk som varit utanför burken i annat kärl under 3 dagar i tex en sallad?
Tonfisk på burk kan du äta inom ramen för våra kostråd om fisk och skaldjur: ät fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan, variera mellan feta och magra sorter och välj miljömärkt. Dessa råd gäller alla, inte bara gravida och ammande.
Om du äter tonfisk på burk tre gånger i veckan så har du inget utrymme för att variera fisksorterna.
Det är inte farligt att spara rester från en tonfiskburk och äta dem senare. Tänk på att inte spara tonfisken i själva konservburken och att förvara i kylskåp.
Välkommen igen om du har fler frågor!
Du har helt rätt i att kvicksilver inte är nyttigt för någon. Det är med hänsyn till att fisk kan innehålla såväl kvicksilver som andra miljögifter som våra råd om fisk och skaldjur lyder ät fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan och variera mellan magra och feta sorter. Både variationen och att inte äta obegränsat med fisk gör att de flesta inte riskerar att få i sig för höga halter av miljögifter. Foster och spädbarn är däremot känsligare och därför finns särskilda rekommendationer om fisk för gravida och ammande.
På vår webbplats kan du läsa mer utförligt om våra råd om fisk och skaldjur. Välkommen igen om du har fler frågor!
Varför skall man inte spara tonfisken i själva konservburken (om man har öppnat burken)?
Vänligen
Willy
Konservburkar innehåller tenn, och när burken öppnas så att det kommer in syre så kan tennet lösa ut till burkens innehåll. Det gäller alltså alla konserver, inte bara tonfisk. Det kan också komma in bakterier eftersom konservburken inte går att återförsluta.
Tenn kan ge problem med magen. Om du inte äter upp allt på en gång så bör du alltså lägga över det som är kvar i en matlåda.
Välkommen igen om du har fler frågor!