Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tillsatt jod i olika livsmedel

Jag undrar vilka livsmedel förutom bordssalt som är jodberikat? Som jag förstår det så innehåller inte t.ex.halvfabrikat, buljong, eller andra salta livsmedel jodberikat salt, eller?
Eftersom man äter mycket av sådan mat, och inte så ofta det jodberikade bordssaltet, borde inte då många personer lida av jodbrist idag? Dessutom finns det väl större utbud nu på bordssalt som inte är jodberikat samt att många väljer att minska på saltintaget (pga hälsoskäl) och då borde vi ju få i oss ännu mindre jod... Jag tänker även på gravida och ammande som har ett ännu större behov av jodintag.

Kommentarer

  • Hej Elin!

    Livsmedelsverket uppmanar livsmedelsindustrin och restauranger att använda joderat salt, men tyvärr är det många som inte gör det. Det är en av orsakerna till att intaget av jod i delar av befolkningen ligger lite för lågt. En annan är att halterna i mjölken idag innehåller mindre jod än tidigare. Vi ser nu över hur jodhalten har förändrats i olika livsmedelsgrupper de senaste 15 åren. Dessutom analyserar vi jodstatus hos ammande kvinnor.

    Välj jodberikat salt
    Vårt råd är att hålla igen på salt, men att välja jodberikat. Detta gäller inte minst för gravida och ammande. Samtidigt finns det risker för gravida och ammande med för höga intag av jod. Därför avråder vi gravida från att ta tillskott med höga halter jod. Det gäller till exempel vissa algtillskott som kan innehålla alltför höga halter.

    Här kan du läsa mer om jod.

    Vänliga hälsingar Åsa


    Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.