Tångrom

Hej,
Går det bra att äta tångrom som gravid? /Elsa



Elsa

Kommentarer

  • Hej Elsa och tack för din fråga!

    I dagsläget har Livsmedelsverket inga råd specifikt om tångkaviar och det finns inga gränsvärden för jod eller tungmetaller i alger och tång.

    Det vi vet är att det finns tungmetaller och ofta höga halter jod i många arter av tång och alger. Det som försvårar det hela är att halterna varierar väldigt mycket mellan arter samt mellan "ålder", skördetid, växtplats med mera. Det är ett komplext område.

    Frågan om hur mycket tångkaviar man kan äta beror också på om man äter "hel" tångkaviar/tångrom, alltså runda korn i glasburk, eller ett smörgåspålägg av typen som ska likna Kalles kaviar. Smörgåspåläggen har ofta ett lågt innehåll av tång så de går bra att äta i rimliga mängder.

    Tills vidare gäller vårt råd om en varierad kost och att inte äta överdrivet mycket av något enskild livsmedel. Det borde gå bra att äta tångrom ibland, till exempel vid högtider, men inte regelbundet.

    På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.