Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
I dagsläget har Livsmedelsverket inga råd specifikt om tångkaviar och det finns inga gränsvärden för jod eller tungmetaller i alger och tång.
Det vi vet är att det finns tungmetaller och ofta höga halter jod i många arter av tång och alger. Det som försvårar det hela är att halterna varierar väldigt mycket mellan arter samt mellan "ålder", skördetid, växtplats med mera. Det är ett komplext område.
Frågan om hur mycket tångkaviar man kan äta beror också på om man äter "hel" tångkaviar/tångrom, alltså runda korn i glasburk, eller ett smörgåspålägg av typen som ska likna Kalles kaviar. Smörgåspåläggen har ofta ett lågt innehåll av tång så de går bra att äta i rimliga mängder.
Tills vidare gäller vårt råd om en varierad kost och att inte äta överdrivet mycket av något enskild livsmedel. Det borde gå bra att äta tångrom ibland, till exempel vid högtider, men inte regelbundet.
På vår webbplats har vi råd till gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Välkommen tillbaka om du har fler frågor!