Till senaste kommentaren

Tallriksmodellen - ersätter den Matcirkeln?

Jag funderar på Tallriksmodellen som ni presenterar. Ska den ersätta den gamla Matcirkeln som rekommendation till hur vi ska äta sunt idag?

Kommentarer

 • Hej Fredric!

  Tallriksmodellen och matcirkeln är olika saker, men kan komplettera varandra.

  Tallriksmodellen
  Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken. Den moderna tallriksmodellen finns i tre olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi. Dessutom finns en modell för äldre med nedsatt aptit.

  Tallriksmodellen består av tre delar:
  • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
  • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
  • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.
  Matcirkeln
  Matcirkeln är en modell för indelning av livsmedel i olika grupper. Den utarbetades av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. Den har reviderats vid ett par tillfällen, placeringen av grupperna ändrades 1979 och 1991 ändrades namnet till matcirkeln. Den visar vad de olika komponenterna på tallriken; kolhydrater, protein och fett, kan bestå av i form av livsmedel.

  Hoppas det blev tydligare vad skillnaden mellan matcirkeln och tallriksmodellen är. Läs gärna mer på vår webbplats, klicka på länken.
  Emelie
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.