Till senaste kommentaren

Tallriksmodellen - ersätter den Matcirkeln?

Jag funderar på Tallriksmodellen som ni presenterar. Ska den ersätta den gamla Matcirkeln som rekommendation till hur vi ska äta sunt idag?

Kommentarer

  • Hej Fredric!

    Tallriksmodellen och matcirkeln är olika saker, men kan komplettera varandra.

    Tallriksmodellen
    Tallriksmodellen är ett pedagogiskt sätt att visa hur maten kan fördelas på tallriken. Den moderna tallriksmodellen finns i tre olika versioner. En anpassad för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en annan för den som inte rör på sig så mycket, och därmed har ett mindre behov av energi. Dessutom finns en modell för äldre med nedsatt aptit.

    Tallriksmodellen består av tre delar:
    • Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
    • Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
    • Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.
    Matcirkeln
    Matcirkeln är en modell för indelning av livsmedel i olika grupper. Den utarbetades av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. Den har reviderats vid ett par tillfällen, placeringen av grupperna ändrades 1979 och 1991 ändrades namnet till matcirkeln. Den visar vad de olika komponenterna på tallriken; kolhydrater, protein och fett, kan bestå av i form av livsmedel.

    Hoppas det blev tydligare vad skillnaden mellan matcirkeln och tallriksmodellen är. Läs gärna mer på vår webbplats, klicka på länken.
    Emelie
    (Uppdaterad )
  • finns det rekommendationer som tar hänsyn till en individs blodgrupp ?
    borde inte det vara 4 tallriksmodeller ?
    en för varje blodgrupp dvs
    0, A, B och AB !?
    de olika grupperna är alla mutationer av blodgrupp 0 som är den första och har tillkommit under människans utveckling och anpassning till vissa extrema förhållanden som tex blodgrupp A som mutation av 0 då människorna av nöd tvingades till att övergå från att vara jägare/samlare med en kost bestående av mättat fett, kött fisk och skaldjur, mkt bladgrönsaker och total avsaknad av kött från tamboskap, (fläskkött) spannmål, rotfrukter, och baljväxter till att bli bofasta jordbrukare med kost baserad på spannmål, rotfrukter, majs fläsk ägg mjölk och mkt saltad (konserverad) föda tex lutad fisk ?

    det är vedertaget att du bör hålla dig till de livsmedel som är välgörande och neutrala för din blodgrupp. du är genom blodgrupp anpassad för de livsmedel som passar ditt blods väldigt specifika egenskaper och sammansättning då det är blodets förmåga att uppta och transportera näringsämnen från de livsmedel som passar just din blodgrupp och vad som är välgörande för tex blodgrupp A är oftast att undvika för blodgrupp 0. ?
    tomas
  • Hej Tomas,

    Tack för din fråga om näringsrekommendationer som tar hänsyn till blodgrupp.
    Livsmedelsverket baserar sina näringsrekommendationer på de senaste nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023. De är den mest aktuella och heltäckande sammanställningen av forskning om mat och hälsa. I NNR beskrivs matvanor som är bra för hälsan på både kort och lång sikt. Dessutom finns rekommendationer om hur mycket energi och näringsämnen kroppen behöver. NNR blir grunden för kommande kostråd i Sverige och de nordiska länderna.

    Du kan läsa mera om vårt arbete med näringsrekommendationer på vår hemsida.

    Vänliga hälsningar,
    Sanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.