Till senaste kommentaren

Bör strömming frysas innan den läggs in i 1-2-3 lag?

tänkte lägga in färsk strömming i olika såser såsom senaps-sill, eller i en romsås med creme fracie  osv. 
jag lägger den först ett dygn i 1-2-3 lag, men läste någonstans att man bör frysa strömmingen 3 dygn innan, är det så?

Kommentarer

 • Hej,
  ja, du bör frysa vildfångad fisk i minst tre dygn om du ska äta den rå. Det beror på att den kan innehålla parasiter som den får i sig via födan. De vanligaste fiskparasiterna i Sverige är rundmaskar av arterna spiralmask och torskmask.

  Kan finnas i all vildfångad fisk
  Parasiter kan finnas i all vildfångad fisk, även om förekomsten varierar beroende på var fisken är fångad. Om vildfångad fisk äts rå utan att först frysas tillräckligt kallt och tillräckligt länge, eller förvaras vid tillräckligt hög salthalt och tillräckligt länge, finns det därför mer eller mindre stor risk att den kan utgöra en smittkälla för parasiter.

  Kombinera salt och ättika 
  Tillräckligt länge i salt innebär sex veckors förvaring i 8-9 procent salt. I en 1-2-3 lag kombineras dock salt och ättika, vilket förkortar tiden tills parasiterna dör.  
  Det kan då räcka med saltkoncentration mellan 3 och 6 procent för att få en avdödningstid mellan en och tio dagar. Skillnad i tid beror på vilken kombination av salt-ättikskoncentration som används.

  Eftersom det inte exakt går att säga hur snabbt eventuella parasiter dör i en 1-2-3 lag är det enklare att först frysa fisken.

  Med vänlig hälsning

  Åsa R
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.