Till senaste kommentaren

Botulism i stekt inlagd strömming

Hej, Jag har lagt in stekt strömming som vi själva har fångat. Valde att lägga fisken i kylskåpet i en form med plastfolie över och tänkte äta dem efter några dagar. Finns det risk för botulism att bildas eller är det ofarligt eftersom fisken redan var stekt vid inläggningen?

Kommentarer

  • Hej Lina!

    Risken för att Clostridium botulinum ska föröka sig i inlagd stekt strömming är liten.

    Sporerna är värmekänsliga

    Precis som du nämner, ger stekningen en reducerande effekt på botulinumsporer om de skulle finnas på den råa fisken. Det går tyvärr inte att säga om alla sporer dör eftersom det beror på hur länge stekningen sker och hur het plattan är. Sporer av C. botulinum av den typ som finns i fisk är dock inte särskilt värmetåliga.

    Klassisk inläggning och kylförvaring
    I vilket fall gör den kombinerade effekten av mängden salt, ättika, socker samt kylförvaring att bakterien inte kan föröka sig och bilda toxin när den inlagda strömmingen förvaras i ditt kylskåp.

    Läs mer
    Läs gärna mer på vår webbsida om Clostridium botulinum, och i våra rapporter som det finns länkar till. Rapporterna handlar om inläggning, gravning, syrning och konservering.

    Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.