Till senaste kommentaren

Botulism i stekt inlagd strömming

Hej, Jag har lagt in stekt strömming som vi själva har fångat. Valde att lägga fisken i kylskåpet i en form med plastfolie över och tänkte äta dem efter några dagar. Finns det risk för botulism att bildas eller är det ofarligt eftersom fisken redan var stekt vid inläggningen?

Kommentarer

  • Hej Lina!

    Risken för att Clostridium botulinum ska föröka sig i inlagd stekt strömming är liten.

    En del av sporerna förstörs troligen vid stekningen

    Precis som du nämner, ger stekningen en reducerande effekt på botulinumsporer om de skulle finnas på den råa fisken. Det går tyvärr inte att säga om alla sporer dör eftersom det beror på hur länge stekningen sker och hur het plattan är.

    Upphettning vid 100 grader förstör sporer som är vanliga på fisk
    Det finns både mycket värmetåliga och mindre värmetålig sporer av Clostridium botulinum. De sporer av C. botulinum av den typ som oftast finns på fisk (typ II) är dock inte särskilt värmetåliga. Vid 100 grader förstörs de efter ett antal minuter. Hur många minuter det tar beror på hur många de är från början. Det kan man inte veta, men 15 minuter ger en mer än väl tilltagen marginal.

    Klassisk inläggning och kylförvaring
    I vilket fall gör den kombinerade effekten av mängden salt, ättika, socker samt kylförvaring att bakterien inte kan föröka sig och bilda toxin när den inlagda strömmingen förvaras i ditt kylskåp.

    Läs mer
    Läs gärna mer på vår webbsida om Clostridium botulinum, och i våra rapporter som det finns länkar till längst ner på sidan. Rapporterna handlar om inläggning, gravning, syrning och konservering samt inläggningar av olika slag.

    Med vänlig hälsning,

    Åsa R
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.