Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det är mycket att tänka på när man startar en verksamhet. Vi har samlat information på vår webbplats som riktar sig till dig som vill bli livsmedelsföretagare:
- att starta livsmedelsföretag
- e-handel
- regler om livsmedelsinformation och märkning
Registrera din verksamhetNär du startar en livsmedelsverksamhet så behöver du registrera den hos kommunen. Kommunen blir din kontrollmyndighet. En anmälan om registrering ska göras senast två veckor innan verksamheten startar.
Livsmedelsinformation och märkning
Livsmedel som säljs i Sverige ska vara märkta på svenska. Läs mer om livsmedelsinformation, märkning och påståenden på vår webbplats.
FLIS - Food Labelling Information System är ett kostnadsfritt verktyg som hjälper dig att ta reda på vilken livsmedelsinformation som olika livsmedel ska vara märkta med. FLIS har tagits fram av EU-kommissionen. Läs mer om FLIS på vår fördjupande webbplats Kontrollwiki innan du börjar använda verktyget.
Mer vägledning och hjälp
Inom flera branscher finns branschriktlinjer. Det är de olika branscherna som tagit fram riktlinjer hur man kan gå tillväga för att se till att kraven i lagstiftningen är uppfyllda. Leta på vår sida om det är någon branschriktlinje som passar din verksamhet.
Återkom gärna om du har ytterligare funderingar.
Lycka till med ditt företag!