Till senaste kommentaren

Sprids coronaviruset via buffér?

Kan coronaviruset smitta via en buffé? Om till exempel en person som är smittad med viruset hostat eller nyser i närheten av buffématen och sedan kommer en frisk person och äter av maten, kan viruset spridas så?
Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej!
  Risken för att coronavirus sprids via mat som serveras i bufféer bedöms vara mycket liten. Det är inte maten i sig eller serveringsbesticken som är problemet. Men om det finns smittade personer i lokalen skulle trängsel och att människor är nära varandra kunna bidra till att smitta sprids.

  Inget tyder på smitta genom att äta mat
  Vi vet att coronavirus främst sprids genom nära kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Inget tyder på att det nya coronaviruset smittar genom att äta mat eller att dricka vattenDet har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom så kallad indirekt kontaktsmitta. Med det menas att ta på ytor eller föremål där viruset finns eller äta mat som bär på viruset.

  Här är en länk till våra allmänna sida om coronaviruset, där det finns lite mer att läsa.

  Följ våra vanliga råd om hygien vid tillagning och förvaring
  Livsmedelsverkets råd om hygien vid matlagning gäller även under pandemin. Handtvätt med tvål och vatten är vårt bästa försvar mot spridning av både coronavirus och olika typer av magsjuka.

  Livsmedelsverket bedömer alltså att det inte behövs särskilda hygienråd för livsmedelshantering på grund av coronaviruset.

  Hänvisning till Folkhälsomyndigheten 
  Om du vill läsa mer om coronaviruset bifogar jag här ett par länkar till Folkhälsomyndighetens webbsidor om viruset. Folkhälsomyndigheten är den myndighet i Sverige som är övergripande ansvarig för människors sjukdomar.

  Frågor och svar om coronaviruset
  Bekräftade fall av covid-19 - daglig uppdatering
  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.