Till senaste kommentaren

Sojaprodukter och jordnötter vid amning

Jag är vegetarian och äter ett par gånger i veckan produkter innehållande soja, tex anammas färs. Jag har hört och läst att man ska vara försiktig med sojaprodukter under tiden man ammar (liksom jordnötter som jag hittills ätit en hel del av) Jag har försökt läsa på mer tillförlitliga sidor men finner inte att jag får svar på frågan om hur vida jag kan fortsätta äta produkten ett par gånger i veckan el ej. Vad säger ni? Samma fråga ställer jag om jordnötter.
Vad beror det på att man ska vara försiktig?
Malin B Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Du kan äta både sojaprodukter och jordnötter när du ammar!

  Allergi
  Tidigare fanns det i vissa länder rekommendationer om att kvinnor, vars barn hade hög risk för att utveckla allergi, skulle undvika jordnötter under graviditet. Detta för att minska risken för att barnen blev allergiska. Det visade sig dock att dessa råd inte var tillräckligt vetenskapligt grundade. Det finns därför inga sådana råd i dagsläget. Via denna länk på sidan 66 kan du läsa mer de senaste rönen för att minska risk för allergiutveckling.

  Även soja räknas till ett av de ämnen som det är vanligast att vara allergisk mot men det finns ingen rekommendation om att undvika soja under graviditet eller amning.

  Fytoöstrogener mm i soja
  Jag funderar på om det kan vara på grund av fytoöstrogener som du har hört detta angående soja? Jag klistrar in ett svar nedan som handlar om fytoöstrogener och soja.

  Livsmedelsverket avråder inte från att äta sojabönor, tofu, sojabaserade livsmedel eller drycker varken för barn eller vuxna. Tvärtom så kan dessa typer av livsmedel vara ett hållbart och smart val för både hälsa och miljö. Baljväxter som bönor, ärter, linser eller exempelvis sojaprodukter är rika på proteiner, B-vitaminer och järn – ett hållbart alternativ till kött.
  Sojabönan och de flesta sojabaserade livsmedel innehåller fytoöstrogener (växtöstrogener) av typen isoflavoner, fytinsyra och lektiner som ibland ger upphov till frågor.

  Dock innehåller inte sojan sådana mängder att vi sett någon anledning att gå ut med några särskilda rekommendationer.

  Isoflavoner 
  Olika argument för sojans skadlighet på hälsan kan vara att isoflavoner rent teoretiskt skulle kunna ha negativ effekt på könsutveckling och andra hormonkänsliga vävnader. Misstanken grundar sig på resultat från provrörsförsök och djurförsök med isolerade isoflavoner.

  Fytinsyra
  Fytinsyra är en mineralbindande förening som finns i de flesta järnrika vegetabilier och som hämmar upptaget av mineraler exempelvis järn. Fytinsyra finns även i fullkornsprodukter och kan brytas ner genom blötläggning och groddning av baljväxter samt genom långtidsjäsning av bröd, till exempel surdeg.

  Lektiner
  Lektiner kan ge upphov till ont i magen. Lektiner förstörs och försvinner vid kokning varför sojabönor ska kokas innan man äter dem (även groddade sojabönor bör alltså kokas).

  Ät varierat!
  Om man konsumerar soja och sojaprodukter i normala mängder och har en varierad kost i övrigt så anser vi inte att det finns någon större risk med soja för friska människor.

  Vänliga hälsningar
  Ylva
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.