Sommarbuffé i coronatider

Hej!

Vi planerar att ha en mottagning i sommar för cirka 40 personer och funderar på hur vi ska förhålla oss till det. Vi har tänkt laga maten själva och att det ska serveras både kall och varm mat.

Hur ska vi göra med serveringen? Måste vi portionera ut maten till var och en av gästerna istället för att dom tar själva, och ska vi i så fall ha plasthandskar när vi serverar? Tar gärna emot tips!
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Så trevligt med sommarbjudning. Det skulle kunna finnas fler än ett sätt att servera maten på vid er mottagning. Antingen tar gästerna maten själva eller så serveras maten portionsvis. Vad som passar bäst beror lite på hur det ser ut hemma hos er.

  Trängsel är problemet, inte maten
  Det finns inget som tyder på att livsmedel eller ytor av olika slag spelar en viktig roll i smittspridningen av coronaviruset. Det är därför inte maten i sig eller serveringsbesticken som är problemet. Däremot skulle smitta kunna spridas om någon är smittad och matgästerna kommer för nära varandra i samband med serveringen. Trängsel kan ju uppstå oavsett om ni portionerar ut maten eller om gästerna tar maten själva.

  Både självservering och portionering funkar
  Om gästerna kan hålla avstånd till varandra runt serveringsbordet och om det finns möjlighet till att tvätta eller desinficera händerna kan era gäster ta maten själva. Om ni hellre vill dela ut maten funkar det också, men det är lite mer tidskrävande och jobbigt för er.

  Utöver själva serveringen är det också bra att separera sittplatserna från varandra.

  Inte nödvändigt med plasthandskar 
  Det är inte nödvändigt att ha plasthandskar när ni serverar maten. Det går minst lika bra att ha rena händer. En handske är inte renare än det som den senast rörde vid. Handskar behöver därför bytas lika ofta som ni annars tvättar händerna. Det räcker alltså att ni som tillagar och serverar maten har en bra kökshygien i allmänhet, och en god handhygien i synnerhet.

  Håll kallt eller håll varmt, inte ljummet
  Det ni också kan tänka på om ni serverar kall mat är ta fram maten allt eftersom eller se till att den kan kylas till exempel med hjälp av kylklampar. På så sätt håller sig maten fräsch och det minskar också risken för matförgiftning. Om ni serverar varm mat är det viktigt att den inte står framme och blir ljummen utan att den hålls ordentligt varm.

  Läsa mer
  Om du vill läsa mer om corona och livsmedel har vi samlat en del frågor och svar gällande coronaviruset och livsmedel på vår webbplats. På webbsidan om sommarbufféer finns mer information och tips för hur du håller maten fräsch på sommarbjudningen.

  Hoppas att ni får en fin stund och lycka till!
  Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.