Till senaste kommentaren

Smörgåsmargarin och andra pålägg till barn

Har förstått att man bör använda omättade fetter i så stor utsträckning som möjligt till små barn. Alla smörgåsmargariner jag hittar innehåller dock palmolja - är det ändå det bästa alternativet? Tänker på att barn får i sig palmolja även från t ex industritillverkad gröt och tillskottsnäring. Undrar också om saltet i smörgåsmargarin samt i pålägg som mjukost och leverpastej är ok att äta för barn under 1 år? Det verkar inte finnas några sådana produkter utan salt.

Kommentarer

  • Hej Anna!

    Smörgåsmargariner
    De relativt små mängder palmolja som kan finnas i Nyckelhålsmärkta smörgåsmargariner utgör inte någon hälsorisk, men eftersom palmolja inte heller är bra ur miljösynpunkt har vi sedan länge efterlyst produkter utan palmolja. Nu finns det på marknaden några sådana som man kan välja om man vill undvika palmolja. Här kan du läsa om oönskade ämnen i bland annat palmolja.

    Salt till spädbarn
    Det är bra att inte ge små barn för mycket salt, men små mängder är helt okej. Mjukost innehåller ofta väldigt mycket salt, så det kan vara bra att vänta med. Smörgåsmargarin och leverpastej går däremot bra.

    Vänliga hälsningar Åsa
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Hej. 3 frågor..

    Ska man då köpa magarin utan salt och bre på smörgåsen?

    När du säger leverpastej, gäller det samma med tillverkning med kycklingpastej? Tänker lönneberga kycklingpastej?

    Har hört att jätte franska bröd smälter bra i munnen men innehåller både salt och socker men är det för mycket?. Kan man ge det till 7 månaders bebis?

    Mvh
    Victoria
  • Hej Victoria!

    Det går bra med vanligt bordsmargan, men välj inte är extrasaltat. Kycklingpastej går också bra.

    Bröd också innehåller en del salt och ibland lite socker, men går bra att ge ändå.

    Man behöver inte undvika salt helt. I våra råd om mat för spädbarn skriver vi så här:

    "Undvik salta snacks och ge inte salta charkprodukter, till exempel korv och kassler, så ofta."

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
  • Jag undrar vilket bordsmargarin som är det allra bästa för barn. Är det bregott som är det bästa?

    vänliga hälsningar

    Ulrica J
    ulrica
  • Hej Ulrica,

    nästan alla skulle behöva minska på intaget av mättat fett och salt. Välj därför gärna Nyckelhålsmärkta matfetter på smörgåsen. De innehåller mer fleromättat och mindre mättat fett, och begränsat med salt. Livsmedelsverket kan inte rekommendera några specifika varumärken.

    Vänliga hälsningar,
    Bettina - tjänstledig
  • Hej,

    Finns det någon övre gräns för mängden leverpastej man får ge till en bebis / litet barn med tanke på A-vitamin-innehåll? Tack på förhand!

    Mvh Sigrid
    Sigrid
  • Hej Sigrid och tack för din fråga!

    Livsmedelsverket har inget specifikt råd för leverpastej till små barn.

    Det finns en så kallad övre gräns för intag (UL) för A-vitamin som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, tagit fram. UL anger den högsta mängden av ett näringsämne som kan intas under lång tid utan att sannolikt ge negativa hälsoeffekter. UL för A-vitamin för barn 1-3 år är 800 mikrogram retinolekvivalenter per dag. För yngre barn än så har man inte satt något UL. 

    Viktigast att äta varierat
    Vårt viktigaste råd är att äta varierat både för att få i sig tillräckligt av alla näringsämnen samt minska risken för att få i sig för mycket av eventuella oönskade ämnen. Det gäller både för vuxna och barn. Barn kan dock under vissa perioder äta mycket av något livsmedel utan att det behöver vara ett problem. Ofta äter de också lite ojämnt över dagen. Det bästa brukar vara att inte göra någon stor sak av det utan att bejaka barnets matglädje och låta barnet styra hur mycket det vill äta av det som finns på bordet.

    På vår webbplats hittar du våra råd om mat till Spädbarn (livsmedelsverket.se).

    Vänliga hälsningar,
    Bettina - tjänstledig
  • Hej! Min gravida flickvän äter Ritz-kex för att motverka illamående, och det innehåller palmolja, däremot ser jag ingen information som säger att det är riskfyllt för fostret om mamman äter produkter med palmolja, finns det någon information kring det som ni känner till?
    Grim
  • Hej Grim och tack för din fråga.

    Tropiska växtfetter som till exempel palmolja och kokosolja innehåller en stor andel mättade fettsyror. För hälsan bör vi minska på det mättade fettet, men vi har inget särskilt råd för gravida gällande palmolja. Vi har ingen information om att palmolja skulle kunna vara skadligt för fostret om mamman äter det.


    Figuren ovan visar fettsyresammansättningen i olika typer av matfett och kommer från rapporten: 2-MCPD, 3-MCPD och glycidylfettsyraester i livsmedel på den svenska marknaden

    Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar finns i ganska många livsmedel som innehåller vegetabiliska oljor och högst halter har hittats i palmolja. De hittas också i produkter som kakor och bakverk eftersom de ofta innehåller palmolja samt i margariner och vissa livsmedel avsedda för spädbarn och småbarn.

    Är glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar farliga?
    Risken är liten att skada hälsan av den mängd vi får i oss av ämnena, men mängden vi utsätts för bör ändå minska. Det beror på att det måste finnas en stor säkerhetsmarginal för att så långt som möjligt minimera hälsorisker. Att äta kex för att motverka gravidillamående handlar ju dock om en kort tid i livet.

    Läs gärna mer här: Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja (livsmedelsverket.se)

    Vänliga hälsningar,

    Bettina - tjänstledig
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.