Till senaste kommentaren

Smördeg utan smör, hur kan det vara tillåtet?

Varför får smördeg heta smördeg, trots att det inte innehåller smör?
Jag vill inte köpa en sådan produkt, jag vill bara ha smör i smördeg.

Kommentarer

  • Hej Annika och tack för din fråga!

    När man pratar om smördeg, är det degens egenskaper man menar.
    På engelska heter degen "puff pastry", som betyder ungefär puffig deg. Det förklarar kanske bättre vilken typ av produkt det är.

    Smördeg har i Sverige traditionellt tillverkats även av annat fett än smör, det finns bevis på detta i receptböcker från första halvan av 1900-talet. Anledningen var dels att få en mer lätthanterlig produkt, dels att mjölkfett periodvis varit en bristvara.

    Mot bakgrund av att även margarin använts för att göra smördeg i Sverige, ansökte vi i samband med medlemskapet i EG år 1995 om ett undantag från den aktuella EU-lagstiftningen för att även "smördeg" utan smör ska få säljas i Sverige. Alltså att produkter som redan fanns på marknaden i Sverige skulle få fortsätta säljas. Enligt EU-lagstiftningen är bland annat termerna smör, ost och yoghurt annars tillåtna att användas endast för mjölkprodukter.

    Andra länder har också sökt om undantag från denna lagstiftning. Storbritannien, till exempel vill fortsätta säga "ice cream" även om glassar utan grädde och Danmark vill kunna kalla sina chokladöverdragna skumbollar för "flødeboller".

    Viktigt att kunna göra ett medvetet val
    Lagstiftningen om märkning finns för att konsumenter ska kunna göra ett medvetet val om hen vill köpa livsmedlet eller inte. Det finns smördegar i butikerna både med och utan smör, så alla kan välja det som passar dem. Veganer och personer med allergier och överkänslighet kan till exempel välja smördeg gjord på margarin.

    Läs på förpackningen, i ingrediensförteckningen framgår det vad alla livsmedel innehåller. Utifrån den kan du välja om du vill köpa produkten eller välja en annan. Eller kanske tillverka din egen smördeg?

    Länk till lagstiftningen
    I bilaga I till EU-kommissionens beslut 2010/791/EU framgår de undantag som beviljats för Sverige och andra medlemsstater.

    Vänliga hälsningar
    Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.