Till senaste kommentaren

Skillnad i näring mellan kallpressad respektive varmpressad rapsolja?

Hej. Jag har läst någonstans att man skall använda kallpressad rapsolja för att mycket näring försvinner när den varmpressad. Stämmer detta? Och vad händer i så fall med den kallpressade oljan om man steker i den?
Mvh
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Näringsmässigt är skillnaderna så små att det inte har någon praktisk betydelse. Vi har en rapport om Matfett och oljor där man kan läsa mer om detaljerna.

  Kallpressade oljor har sämre hållbarhet eftersom de innehåller smak- och färgämnen, till exempel klorofyll, som lätt oxiderar. Kallpressad olja innehåller även lite mer omega-3 fettsyror och till exempel fria fettsyror, vilket gör den mindre lämplig till stekning, eftersom dessa fettsyror är mer värmekänsliga än till exempel enkelomättade fettsyror. De kallpressade rekommenderas för det mesta till kalla rätter som dressing och de varmpressade till matlagning.

  Kallpressade oljor pressas ofta i max 35-40 grader medan varmpressad olja ofta pressas vid den dubbla temperaturen.

  Livsmedelsverkets rekommendationer, som finns på vår sida om akrylamid, är att inte steka för länge och inte i för hög temperatur, och att variera maten för att få i sig alla näringsämnen och sprida riskerna för olika icke önskade ämnen.
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.