Skarpsill från Östersjön

Hej, era råd är ju att bl.a. ungdomar och gravida inte bör äta sill från Östersjön mer än 2-3 ggr per år på grund av höga halter dioxin och PCB. Gäller denna rekommendation även skarpsill? Jag läste nämligen någonstans att skarpsill inte tar upp så mycket miljögifter (kanske pga att de är så små?). Det hade dock varit trevligt att veta mer säkert och tydligt om detta faktiskt stämmer. 😀
Elvira

Kommentarer

  • Hej och tack för din fråga.

    Skarpsill är en annan art än sill/strömming. Vi har inga särskilda råd om konsumtion av skarpsill.

    Här finns information om bra val av fisk för hälsan och miljön: Fisk och skaldjur - råd (livsmedelsverket.se)

    Återkom gärna om du har fler frågor om detta.

    Vänliga hälsningar
    Ingela
  • Tack för svar! Tolkar jag det rätt som att det alltså är säkert att äta skarpsill från Östersjön ganska ofta, t.ex. några dagar per vecka?
    Elvira
  • Hej igen,
    nej så är det inte, inte om du menar under en längre period.

    Man bör följa vårt råd om fisk: Fisk och skaldjur - råd (livsmedelsverket.se)

    Alltså äta fisk 2-3 gånger i veckan och variera vilka sorter man väljer.

    Vänliga hälsningar


    Ingela
  • Okej, tack så mycket för förtydligandet!
    Elvira
  • Skarpsill från östersjön finns ju i Kung Carl gustafs ”sardiner” och i Sardinmästarens brisling.
    Det kan ju inte vara nyttigt för kvinnor, gravida och barn att äta regelbundet? Vilka sardiner på burk är säkra att äta varje vecka?
    Eva
  • Hej Eva och tack för din fråga!

    Livsmedelsverket har som sagt inga kostråd specifikt om skarpsill.

    Vårt allmänna råd om fisk och skaldjur är: ät fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, variera mellan magra och feta sorter och välj miljömärkt. Därav följer att man kanske inte ska äta sardiner på burk riktigt varje vecka.

    Välkommen igen om du har fler frågor!
    Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.