Till senaste kommentaren

Hur länge kan man förvara till exempel Skagenröra i kylen?

Hur länge kan man äta av en skagenröra som är öppnad? Jag har den i kylen c:a 5gr. Man får ju lukta på den förstås, men kan den vara dålig utan att den luktar illa? Det är väl räkorna som är problemet? Jag förstår att det är svårt att svara på, men lite generellt svar kanske.  Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej
  Det går tyvärr inte att säga exakt hur länge en burk skagenröra är ätbar efter det att förpackningen har öppnats. Det beror på olika saker. Främst vilken temperatur som den förvaras i, men även livsmedlets sammansättning. På vissa livsmedel kan det av märkningen framgå hur många dagar en vara håller efter öppnande, men det är inte alltid så.

  Förvaringstemperatur
  Det som mest påverkar hållbarheten på kylda livsmedel som till exempel skagenröra är förvaringstemperaturen, både före och efter att förpackningen öppnades. Har du mestadels förvarat röran i kylen och ställt in den direkt efter användning, så håller den längre än om den stått framme i rumstemperatur timmar i sträck. Har du en kylskåpstemperatur på 4 grader istället för 8 grader har du också längre hållbarhet.

  Förskämning
  Beroende på vilka ingredienser som ingår så är livsmedlet mer eller mindre känsligt för mikrobiologisk förskämning. Ingredienser som gör det surt, salt och tillsats av konserveringsmedel förlänger hållbarheten. Livsmedel är inte sterila och så småningom bryts de ner av bakterier, mögel och jästsvampar, de blir skämda.

  Genom att förvara maten i kyla går nedbrytningen långsamt, men det kan ändå inte undvikas helt. I första hand förstörs livsmedlet och blir oaptitligt, det blir vanligtvis inte farligt. Det finns många arter av förskämningsorganismer som långsamt kan föröka sig i kyltemperaturer.

  Sjukdomsframkallande bakterier i kyla
  De allra flesta sjukdomsframkallande bakterierna trivs inte i kyla. Undantag är listeria-bakterien som kan vara skadlig för personer som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar, till exempel äldre, cancersjuka, gravida och personer som äter immunnedsättande mediciner.

  Om du inte tillhör någon riskgrupp för listeriainfektion och vet att du har förvarat skagenröran i kyla kan du fortsätt att lukta, titta och smaka på röran. Så länge den upplevs vara ok så är den också det.

  Vi har ytterligare information om förvaring av livsmedel på vår webb.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.