Sälja mat

Hej!
Jag och min klass funderar på att sälja mackor/ frallor med olika pålägg. Vi vill inte baka eller göra något själva utan köper färdiga frallor från ett bageri och samma sak med skinka ost och annat. Vi undrar ifall man behöver något tillstånd för försäljning av en sådan produkt. Pengarna ska gå till klasskassan ifall det gör en skillnad.
MVH
- Eric Wahlbom
Eric

Kommentarer

 • Hej Eric!

  För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ske regelbundet och inte enbart vid enstaka tillfällen. Det ska även finnas en viss organisation till exempel med anställd personal eller att vissa utrymmen ställs i ordning för verksamheten. Även mängden livsmedel som hanteras har betydelse.

  Vad som räknas som ”viss organisation ” och "regelbunden verksamhet" kan vara svårt att avgöra. Exempel och stöd för hur du kan tänka finns på följande länk Livsmedelsföretag, livsmedelsföretagare och livsmedelsanläggning på Kontrollwiki - Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.

  Om du ska sälja livsmedel direkt till konsument ska du registrera ditt företag hos kommunen där du driver din verksamhet. Det är till exempel restauranger, caféer, cateringföretag, e-handel, skolkök, butiker, kiosker och korvvagnar. Om du tillverkar livsmedel som inte är animaliska ska du också registrera ditt företag hos kommunen. Även producenter av tillsatser, aromer och processhjälpmedel, dricksvatten, snus och tuggtobak ska registreras hos kommunen.

  Kontakta kommunen, oftast miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, där du planerar att driva din verksamhet. Där kan du få blankett och det är där du ska lämna din anmälan. En avgift tas ut för registrering.

  Läs mer om offentlig kontroll och avgifter.
  Offentlig livsmedelskontroll

  Läs mer om att starta livsmedelsföretag på vår webbplats.

  Vänligen,

  Åsa H
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.