Till senaste kommentaren

Sälja mat som jag lagar hemma i mitt kök

Hej!

Jag har funderingar på att börja sälja mat via sociala medier. Jag tänker börja på hobbynivå, och om det går bra ha det som jobb. Får jag sälja mat som jag har lagat?

Hälsningar,
Anna

Kommentarer

 • Hej!
  Tack för ditt mejl.

  Det finns inget i lagstiftningen som uttryckligen förbjuder verksamheter att använda vanliga kök, så länge som livsmedelslagstiftningens hygienregler uppfylls. Däremot kanske inte alla kök är lämpliga att bedriva livsmedelsverksamhet i. Du måste kunna visa för din kontrollmyndighet, din kommuns livsmedelskontroll, att din verksamhet uppfyller alla krav som ställs i lagstiftningen. Det är inte köket i sig som ska registreras, utan det du gör i köket.

  Hur vet jag vilka krav som ställs på mitt kök?
  Vi har information om lokaler och hygien på vår webbplats. Det kan vid en första genomläsning verka som att vår information vänder sig till större företag. Men faktum är att den även gäller för små verksamheter. Precis som vi skriver på den sidan, finns möjlighet till anpassning till just det som du ska göra i ditt kök.

  Maten du tillverkar ska vara säker
  Målet är att den mat du tillverkar ska vara säker att äta. Hur du uppnår det kan se olika ut beroende på:
  • vilken typ av verksamhet du har
  • vilka förutsättningar som finns hemma hos dig
  • vilka produkter du hanterar, och
  • i vilken omfattning du bedriver din verksamhet.
   
  Du kanske tycker det är svårt att veta om du gör rätt och känner att du behöver mer information. Inom flera branscher finns branschriktlinjer. Det är de olika branscherna som tagit fram riktlinjer hur du kan göra så att det blir rätt.
  Om det är en cateringverksamhet du planerar, så kan du ha nytta av att läsa branschriktlinjerna för restauranger. Momenten du kommer utföra är jämförbara och kanske kan du hitta relevant information i restaurangbranschens egna riktlinjer. På vår webbplats hittar du de olika branschriktlinjerna.

  Finns det någon som kontrollerar att jag gör rätt?
  Du ska visa för din kontrollmyndighet att du gör rätt. Det är kommunens livsmedelskontroll som blir din kontrollmyndighet.

  Kan jag sälja min mat som privatperson eller ska jag vara registrerad?
  Grundregeln är att den som säljer eller skänker bort mat till andra ska vara registrerad som livsmedelsföretagare hos kommunen. Fråga din kommun hur just du ska göra.
  Läs på vår webbplats hur du startar ett företag.

  Jag vill sälja min mat via sociala medier. Vad ska jag tänka på då?
  Vid e-handel, det vill säga att maten säljs på nätet, gäller i stort sett samma regler som när du säljer mat i en vanlig butik eller restaurang. Men det finns ytterligare några saker att tänka på. På vår webbplats kan du läsa vår samlade information om att sälja livsmedel på nätet. Där står till exempel vilken information du måste ge till kunden på nätet.

  Information till konsumenten
  Du behöver ge konsumenten information om vad dina produkter innehåller. Reglerna ser litet olika ut beroende på hur din mat säljs. Läs om vad som är Obligatorisk information - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se) och Obligatoriskt att informera om - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se).

  Lycka till med ditt företag!
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.